Katole jak to jest z tą całą ewą i adamem? Bo to oni byli pierwszymi ludźmi c'nie? No i teraz jest adam i ewa i ruchają sie, rodzi sie dziecko i co dalej? Jak jest dziewczynka to adam musi ją wyruchac żeby ona tez urodziła a jak chłopiec to chłopiec musi wyruchac ewe? A moze jeszcze inaczej adam i ewa urodzili chłopczyka i dziewczynkę i oni miedzy sobą? A tak serio to jakim #!$%@? prawem z 2 ludzi powstało 7 miliardów? A nie sry, najpierw wasz "miłosierny" pan zabił wszystkich ludzi i z rodziny noego powstało 7 miliardów ludzi. To jest tak niedorzeczne ze jprdl. Juz pomijam fakt ze były jakieś badania ze żeby cywilizacja przetrwała to musi byc conajmniej kilkanaście tysięcy osob ktore na nowo bedą mogły obudowac ludzkość. #bekazkatoli #gimboateizm #ateizm #katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia
@Anty_Chryst: Jak byłem jeszcze w podstawówce to był tam taki Paweł i on tak właśnie zapytał i ten ksiądz powiedział, że Adam i Ewa to tylko takie symbole są
@4lord: to nie jest idiotyczne pytanie, wytłumacz mi po prostu jak z ewy i adama powstało tyle ludzi? Cos mi sie przypomniało ze noe rzucał za siebie kości czy jakoś tam ale ewa i adam tego nie robili wiec jak?
@Anty_Chryst: @KiraQueen: O, to ja tak teraz na poważnie zapytam. Czy jakaś osoba wierząca jest w stanie mi przedstawić jakieś narzędzie, które jest w stanie rozróżnić co w biblii możemy rozumieć dosłownie a co jako przenośnię? Kiedy jest to metafora, a kiedy realne wydarzenie? Kiedy to tylko metafora, a kiedy realne przykazanie?
Chodzi mi o taki klucz dla osoby wierzącej, żeby móc przeczytać jakiś fragment biblii i zrozumieć jak to
@inzynier_robert: jeśli kończysz czytać całą twórczość pisaną po jednym zdaniu, to chyba masz jakiś problem ze skupianiem uwagi. Da się tak żyć wgl? XD
@Anty_Chryst: Wyobraź sobie, że Adam i Ewa nie byli jedynymi ludźmi w Raju. Jak Kain został uciekinierem to żaden człowiek nie mógł zrobić mu krzywdy. Z tego wynika, że było tam o wiele więcej ludzi niż Adaś z Ewą.
@Anty_Chryst: Adam i Ewa to metafora, pierwsze 11 rozdziałów Księgi Rodzaju są symboliczne pokazują jedynie pewne prawdy. Adam znaczy tyle co człowiek. Jak pisał @4lord Kainowi zagrażali już inni ludzie, więc rodzina Adama nie była jedyna. W Rdz 4,17 Kain współżył ze swoją żoną, której nie znamy z imienia.
@4lord: ale byli pierwsi i to oni popełnili grzech pierworodny jak w takim razie wytłumaczyć istnienie cierpienia na długo przed istnieniem pierwszych ludzi
@Anty_Chryst nie miałeś.na języku polskim jeszcze.omawiania starożytności prawda? Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi ale nie jedynymi stworzonymi przez Boga xD
@Anty_Chryst: o #!$%@? mimo że jestem ateista to twój argument o tym jak z 2 ludzi powstało 7 miliardów jest tak idiotyczny że nie wiem co powiedzieć xD. Pamiętasz coś z biologii jak powstawało życie? Według ciebie od razu pojawia sie kilkuset osobników danego gatunku?
#bekazkatoli #gimboateizm #ateizm #katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia
@Anty_Chryst: skończyłem czytać
Chodzi mi o taki klucz dla osoby wierzącej, żeby móc przeczytać jakiś fragment biblii i zrozumieć jak to
jak w takim razie wytłumaczyć istnienie cierpienia na długo przed istnieniem pierwszych ludzi
Dokładnie tak, 10 przykazań zostało ustanowione dopiero w księdze wyjścia. Np. lot (ten co uciekł z sodomy) ruchal się ze swoimi córkami.