Wpis z mikrobloga

Myślicie, że #php 8 i JIT przyniesie odrodzenie PHP'a chociaż w jakimś stopniu?

#webdev #programowanie

Myślicie, że #php 8 i JIT przyniesie odrodzenie PHP'a?

• TAK 29.6% (29)
  • NIE 24.5% (24)
  • Chuj, tylko Java to prawdziwe programowanie 45.9% (45)

Oddanych głosów: 98

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lipathor: może i nie umarło, ale ogrom PHPowców idzie w JS'a i inne języki ze względu na różnice w zarobkach. U mnie na koło 30 osób głównie JSowych (parę dotnetowców) jest spokojnie 8-10 osób które robiły w PHPie na poziomie Senior a wzięły się za JS'a z tego powodu.
  • Odpowiedz
Jeśli nie jesteś w stanie zarobić dobrej kasy w PHP to nie jestem przekonany, czy w JS ci się uda...

@wodzik: nie robiłem w PHPie nigdy. Akurat widzę gości, którzy są mega ogarnięci. Po ofertach nawet widać. Różnica do JS'a (wiadomo, na ten moment) to lekko 20% na korzyść JS'a
  • Odpowiedz
nie robiłem w PHPie nigdy. Akurat widzę gości, którzy są mega ogarnięci. Po ofertach nawet widać. Różnica do JS'a (wiadomo, na ten moment) to lekko 20% na korzyść JS'a

@trustME: Bo w PHP stoi chyba ponad 75% weba, więc zarówno ofert jest więcej jak i programistów jest więcej. Jeśli chodzi o średnią cenę pewnie masz rację, ale jak jesteś ogarnięty to w każdej technologii możesz robić gruby hajs, więc wg
  • Odpowiedz
Jeśli nie jesteś w stanie zarobić dobrej kasy w PHP to nie jestem przekonany, czy w JS ci się uda...

@wodzik:
K---a z deszczu pod rynnę xD, jakbym nawet bardzo chciał to nie wiem czy jestem w stanie znaleźć bardziej niedorozwinięty język niż JS. Nawet php ma chyba więcej sensu.
  • Odpowiedz
Ostatnio Rasmus wspominał o tym jak próbowali wsadzić JIT do php7 i wszystko fajnie dopóki chce się generować fraktale, ale WordPresowi czy Drupalowi to na nic się nie przydało, więc na warsztat wzięli obsługę pamięci, opcache i cache procesora

PHP in 2018 by the Creator of PHP
  • Odpowiedz
@trustME: Pytanie trochę zbyt wcześnie postawione. Termin wyjścia PHP8 to 21 sierpnia 2021 roku, więc jeszcze ponad 3 lata. Nie wiadomo, jak to się rozwinie i jak będzie wyglądać ostatecznie.

Po drugie: PHP jako taki ma się dobrze i nie musi się odradzać. Ma swoją niszę rynkową, z której raczej nie uda się go wygryźć (chyba, że powstanie coś lepszego, ale na to też się nie zapowiada). Od wersji 5
  • Odpowiedz
@jagoslau: Wiekszosc nowych , duzych implementacji rozpoczynam w php (pozniej sobie portuje to do C). Wiele moich wlasnych skryptow czy jak juz teraz sie mowi o php - programow - dziala sobie po prostu na php i maja sie calkeim niezle. Dla mnie PHP to jezyk, ktorym ma cos po prostu dzialac, a wydajnosc to sprawa drugorzedna. Jesli wydajnosc wzrosnie i pamieciozernosc spadnie to ja bede chetnie korzystal.

Z tym
  • Odpowiedz