Wpis z mikrobloga

#gielda #sp500 #stoxx600 #etf

Jako, że jest już prawie pewne, że mamy bańkę AI (a nawet jak nie, to ludzie tak mówią, więc samospełniająca się przepowiednia), to w co bezpiecznie inwestować długoterminowo?

- Shortować nie chcę.
- SP500 to w większości AI (nie wszystkie tech, ale one są napompowane AI).
- Niby jest Stoxx Europe 600, ale mi chodzi też o ekspozycję na USA.

Czy jest jakiś ETF "SP500 bez AI"?
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: SPXT, ale on ma spółki typu Amazon, Meta, bo one nie są w indeksie S&P IT albo XMAG (ex- mag7), możesz rozważyć też SCHD, albo po prostu S&P500 equal weight
  • Odpowiedz
@mk321: przykro mi mireczku ale aktualnie giełda trzyma się na tym, że setki miliardów przechodzą z jednej spółki związanej AI do drugiej i tak ciągle krążą. Jak to p--------e to cała giełda poleci na łeb
  • Odpowiedz
@mk321: nie wiem jak ludzie Twojego pokroju sobie to wyobrażają. Meta/Amazon/Microsoft nie upadną i jak będą miały problemy to znaczy że retail/marketing/infrastuktura it wszystko leży, więc wtedy nic Ci nie pomoże. To nie jest bańka dot com, gdzie firmy nie miały zarobków tylko perspektywy. Dot com = quanty obecnie
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 1
@chlebeknan

SPXT, ale on ma spółki typu Amazon, Meta, bo one nie są w indeksie S&P IT albo XMAG (ex- mag7), możesz rozważyć też SCHD, albo po prostu S&P500 equal weight

Dzięki!
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 1
@dzony77

jak AI jebnie to nie posiadanie takich spółek w portfelu ci nie pomoże. W razie krachu wszystko leci na mordę

Nie poleci. Może przez chwilę będzie panika, ale wróci do normy. Spółki AI padną na ryj (w sensie bigtechy nie upadną, ale cake działy) i się nie podniosą. A normalne firmy jeszcze odetchną i zaczną inwestować w siebie zamiast palić kasę na AI.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@StdPtr

aktualnie giełda trzyma się na tym, że setki miliardów przechodzą z jednej spółki związanej AI do drugiej i tak ciągle krążą. Jak to p--------e to cała giełda poleci na łeb

Właśnie dlatego chcę się pozbyć się tego kółka wzajemnego spie*dolenia zanim pozbędzie się ich rynek.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@DubKidz

Meta/Amazon/Microsoft nie upadną i jak będą miały problemy to znaczy że retail/marketing/infrastuktura it wszystko leży, więc wtedy nic Ci nie pomoże.

Nie upadną, tylko pozamykają działy AI i nadal będą robić to co przed AI. Przecież te korpo mają dywersyfikację.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@DubKidz

Dot com = quanty obecnie

Dot com realnie coś tam działał i zarabiał (na początku, dopóki nie było całkowitego szaleństwa).
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@pw1

może etf healthcare?

No spoko, ale to tylko jeden sektor. A reszta? Mam teraz kupować dziesiątki ETF na różne? W SP500 miałem ekspozycję na wszystko. Teraz też chcę na wszystko (poza AI).

Da się jakoś łatwo zrobić taką listę i niczego ważnego nie pominąć?
  • Odpowiedz
@mk321: ale wiesz, że te big techy mają sporo tęgich głów, które analizują w co warto, a w co nie warto pompować hajs i wyszło im, że potencjalne zyski warte są ryzyka? Oczywiście, że jest ryzyko, że yebnie, ale byle wykopek-roztropek i jego analiza raczej niekoniecznie jest lepsza niż analiza zarządu takiego Alphabetu czy Mety.

Bo jeśli nie yebnie to stracisz sporo potencjalnego zysku jednak... Zastanów się dobrze
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@forfiterex

ale wiesz, że te big techy mają sporo tęgich głów

USA też ma masę tęgich głów a na górze siedzi pomarańczowa małpa i co z tego?
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@gottagetagrip2020

Może Bogleheads?

Coś więcej? Wiem że Bogle to właściciel Vanguard (a oni mają bardzo dobre i tanie ETF-y).

To jakieś takie nowoczesne ETF-y? Jeśli to takie dobre, to czemu nikt w to nie inwestuje (pierwszy raz o tym słyszę)?
  • Odpowiedz