Aktywne Wpisy
Wilk__95 +81
Do wszystkich osób publikujących treści pod tagiem #sebcel na Wykop.pl
Granica została przekroczona. To, co od dłuższego czasu pojawia się pod tym tagiem, nie jest krytyką, tylko zorganizowanym hejtem, który narusza moje dobra osobiste i wizerunek. Każda kolejna próba ośmieszania, zniesławienia czy ataku będzie traktowana jako dowód w sprawie.
Nie interesują mnie anonimowe docinki, bo „anonimowość” w internecie kończy się w momencie, gdy sprawą zajmuje się sąd. Wbrew temu, co niektórzy sądzą,
Granica została przekroczona. To, co od dłuższego czasu pojawia się pod tym tagiem, nie jest krytyką, tylko zorganizowanym hejtem, który narusza moje dobra osobiste i wizerunek. Każda kolejna próba ośmieszania, zniesławienia czy ataku będzie traktowana jako dowód w sprawie.
Nie interesują mnie anonimowe docinki, bo „anonimowość” w internecie kończy się w momencie, gdy sprawą zajmuje się sąd. Wbrew temu, co niektórzy sądzą,

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Jako, że jest już prawie pewne, że mamy bańkę AI (a nawet jak nie, to ludzie tak mówią, więc samospełniająca się przepowiednia), to w co bezpiecznie inwestować długoterminowo?
- Shortować nie chcę.
- SP500 to w większości AI (nie wszystkie tech, ale one są napompowane AI).
- Niby jest Stoxx Europe 600, ale mi chodzi też o ekspozycję na USA.
Czy jest jakiś ETF "SP500 bez AI"?
Dzięki!
Nie poleci. Może przez chwilę będzie panika, ale wróci do normy. Spółki AI padną na ryj (w sensie bigtechy nie upadną, ale cake działy) i się nie podniosą. A normalne firmy jeszcze odetchną i zaczną inwestować w siebie zamiast palić kasę na AI.
Tak, longterm, tak jak napisałem we wpisie.
Właśnie dlatego chcę się pozbyć się tego kółka wzajemnego spie*dolenia zanim pozbędzie się ich rynek.
Nie upadną, tylko pozamykają działy AI i nadal będą robić to co przed AI. Przecież te korpo mają dywersyfikację.
Dot com realnie coś tam działał i zarabiał (na początku, dopóki nie było całkowitego szaleństwa).
No spoko, ale to tylko jeden sektor. A reszta? Mam teraz kupować dziesiątki ETF na różne? W SP500 miałem ekspozycję na wszystko. Teraz też chcę na wszystko (poza AI).
Da się jakoś łatwo zrobić taką listę i niczego ważnego nie pominąć?
@pw1 Trochę ryzykowny sektor w obecnym klimacie politycznym.
@mk321 Może Bogleheads?
Bo jeśli nie yebnie to stracisz sporo potencjalnego zysku jednak... Zastanów się dobrze
USA też ma masę tęgich głów a na górze siedzi pomarańczowa małpa i co z tego?
Coś więcej? Wiem że Bogle to właściciel Vanguard (a oni mają bardzo dobre i tanie ETF-y).
To jakieś takie nowoczesne ETF-y? Jeśli to takie dobre, to czemu nikt w to nie inwestuje (pierwszy raz o tym słyszę)?