Wpis z mikrobloga

@skejna :-) to racja, rozwijam ją po godzinach więc nie ma zbyt wiele funkcjonalności,
Co do ilości walut to niedługo dorzucę sporą ilość.
a to 'dupna' to dotyczy wyglądu czy funkcjonowania - pytam serio
  • Odpowiedz
@iletozl: Konceptu. Może gdybyście zrobili ją w formie aplikacji na smartfona z podpiętymi walutami każdego kraju przez NBP + offline ostatni kurs zapisany w telefonie, ale w tej formie to nie bardzo.
  • Odpowiedz
@skejna do tego dążę aby strona choć trochę przypominała aplikację, dlatego wybrałem taki layout.
Nie robi tej strony zespół a jedna osoba czyli ja :)
Docelowo chcę zastosować tutaj PWA (Progressive Web App) czyli będzie możliwość przechowania ostatnich kursów offline. Dodatkowo będzie działać to jak aplikacja bez potrzeby instalacji.
Obecnie dla testów wrzuciłem tylko 5 walut, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dołączyć wszystkie z NBP.
Dodatkowo pobieram kursy z
  • Odpowiedz
poproszę o jakieś sugestie co by Ciebie zachęciło do korzystania ze strony?

@iletozl: Abstrahując od samej zawartości aplikacji to jej egzystencja wydaje mi się zbędna. Cały mechanizm, który w niej w tym momencie istnieje jest [wbudowany w google](https://www.google.pl/search?q=10+dolarów+w+złotówkach) i to z wieloma udogodnieniami (np. nie trzeba nawet znać skrótu waluty). I mogę z tego skorzystać bezpośrednio z paska przeglądarki. Fajnie, że piszesz coś w wolnym czasie i się rozwijasz,
  • Odpowiedz
@iletozl: Przydałoby się coś, czym strona mogłaby się wyróżnić. Poza uporządkowaniem interfejsu (bo sprawa wrażenie niepoukładanego) dodaj obok wyniku kalkulacji uproszczony wykres z kursem danej waluty i aktualną tendencją (wzrost/spadek). Ktoś chce kupić 200 euro na wakacje, ale widzi, że cena maleje to kupi w przyszłym tygodniu. Nie wiem jaki duży ma to sens biznesowy, ale byłby to ciekawy element.
  • Odpowiedz
@Sleqqus tak zgadza się google ma to wbudowane ale istnieje wiele podobnych i jakoś działają.
Moim głównym celem jest znaleźć to coś co wyróżni moją stronę, stąd to moje pytanie.
Wykresy dodam później. Co do prognozowania to nie koniecznie, ale obecny trend może faktycznie przydać się. Np mógłbym stworzyć własny wskaźnik w oparciu o MACD i Stochastic
  • Odpowiedz
@iletozl: Zacznij też od popytania znajomych/członków rodziny czego im brakuje/potrzeba, gdy chcą przeliczyć walutę oraz z czego i jak korzystali do tej pory. Zawsze jakieś wskazówki wpadną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sleqqus znajomi zawsze powiedzą 'ooo jaka fajna strona' dlatego wolę pytać tutaj, dla mnie cenniejsza od pochwał jest konstruktywna krytyka, także dzięki za uwagi. Wrzucę jeszcze osobny wątek z pytaniem do wykopowiczów im więcej odpowiedzi tym lepiej.
  • Odpowiedz