@GraveDigger: z żalu i chęci wygadania się opowiadam całą historię lokalnym prymitywom, którzy, nie umiejąc pisać, przekazują ją ustnie z pokolenia na pokolenia kolejno dodając nowe fakty i przekrecając/koloryzując te zasłyszane.
1854 rok - Pius IX ogłasza dogmat o niepokalanym poczęciu Maryi, rozumianym jako poczęciu bez grzechu, a nie poczęciu w stanie dziewictwa. Głosi, iż Maryja była wolna od grzechu pierworodnego już od chwili poczęcia dzięki cudownej łasce uświęcającej.
@GraveDigger ale on nie był kretynem, jak usłyszał historię Maryi też nie mógł w to uwierzyć, ale nie chcial aby Maryja została obciążona oskarżeniami o zdradę przez ludzi, więc wszystko chciał załatwić "potajemnie" I po urodzeniu Jezusa od Maryi odejść.
@GraveDigger "(...) Nie rozumiał jednak całej sytuacji. Milczenie jego oblubienicy przysparzało mu jeszcze dodatkowych cierpień. Był jednakże na tyle dyskretny, że potrafił je uszanować. Nie przerywał go natarczywymi pytaniami. Cierpiał i milczał. W samotności przeżywał rozczarowanie i życiowy zawód. Wszystko rozważał i przemyśliwał w swoim sercu. Zwykłe ludzkie doświadczenie podpowiadało mu, że został skrzywdzony przez swoją młodą małżonkę. Dlatego powziął myśl o oddaleniu od siebie Maryi"
@GraveDigger Tak to jest jak w szkołach na religii się uczy dzieci, takich pierdół. Ja wiem jak to było, ksiądz daje dzieciom po cukierku i pieprzy im o szopkach, że Maryja rodziła pośród krówek I osiolkow I inne tego typu rzeczy nie mające pokrycia z biblią. Jak chcesz krytykować, to się zapoznaj z tekstem, który chcesz krytykować, bo póki co to Ty zmieniasz Biblię, a nie Kościół.
Właśnie się rozstałem po 5 latach związku. Czuję się #!$%@?, ale myślę, że tak będzie lepiej. Kiedyś zbiorę siły i może napiszę coś więcej na ten temat. #zwiazki
Komentarz usunięty przez autora
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat#Dogmat_w_Ko%C5%9Bciele_katolickim
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora