Aktywne Wpisy

Jasper666 +162
Planuję założyć kanał podobny do #konfitura, tylko skupiony na zbyt głośnych motocyklach i samochodach z przerobionymi wydechami, które panoszą się po mieście i uprzykrzają życie mieszkańcom. Chciałbym też poruszać temat nielegalnych wyścigów organizowanych na ulicach.
Tylko zastanawiam się, jak najlepiej do tego podejść, żeby taki kanał miał ręce i nogi. Co warto nagrywać i dokumentować? Jakiego sprzętu używać? Może ktoś ma doświadczenie z prowadzeniem podobnych inicjatyw albo jakieś pomysły,
Tylko zastanawiam się, jak najlepiej do tego podejść, żeby taki kanał miał ręce i nogi. Co warto nagrywać i dokumentować? Jakiego sprzętu używać? Może ktoś ma doświadczenie z prowadzeniem podobnych inicjatyw albo jakieś pomysły,

zazdrosny +46
każdy ziom
pisze nom
pisze nom
źródło: obraz_2026-07-22_201039078
Pobierz

Hej, mam problem którego nie jestem w stanie rozwiązać od dłuższego czasu. W jaki sposób mogę wyświetlić prawidłowo na konsoli (windows) plik zapisany w utf8 za pomocą pythona? Ciągle dostaję krzaki i nie jestem w stanie sobie z nimi poradzić.
Próbowałem:
- Zmiana kodowania Powershella na utf8 za pomocą
chcp 65001-
str(x.encode('utf-8'), 'utf-8')-
$PYTHONIOENCODING='UTF-8'-
sys.stdout.buffer.write('♠'.encode('utf-8'))Jednak za każdym razem mam krzaki przy polskich znakach
https://drive.google.com/open?id=1HrHli-UE0m5wdK3o7d-fWnAIuExKxR_p
Wynik:
ąśćźżf = open('test.txt', 'r', encoding='utf-8')
sys.stdout.buffer.write('♠'.encode('cp1250'))czy jakoś inaczej to zapisać?