Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k Szef zaproponował mi dzisiaj żebym założył swoją działalność zamiast umowy o prace, ma ktoś z tym doświadczenie? Do tej pory pracowałem w firmie przez rok ma umowie o zlecenie, teraz zarabiam 3000 na ręke. Nie mam kompletnie pojęcia o finansach, co mógłbym na tym zyskać a co stracić?
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MentoZZer: szef chce cie zrobic w ciula mam wrazenie. zarabiasz malo, nie oplaca ci sie przejsc na dialallnosc. dodatkowo jesli bedziesz pracowal dla tego samego podmiutu to moga ci zakwestionowac liniowke (nie jestem pewny co z malym zusem)
przy stawkach rzedu 12-20k sie oplaca, tobie wg mnie nie
  • Odpowiedz
@MentoZZer: Tracisz stabilność zatrudnienia, delegacje, inne mądre rzeczy gwarantowane prawem pracy jak urlop, l4 i inne zusowe przywileje, a zyskasz(o ile w ogóle) jakieś grosze. Przy 5k na rękę na UoP imo można by zaczynać myśleć o przejściu na b2b.
Nie daj się robić w ciula.
  • Odpowiedz
@MentoZZer przy b2b ważna jest umowa, którą podpiszesz. Jeżeli dostaniesz takie same bonusy jak na umowie o pracę (płatny urlop), to wyjdziesz na plus (możliwość odliczania VAT, minimalny ZUS przez dwa lata).
Sprawdź jeszcze ile wyjdzie Ci do ręki (kalkulator b2b w google'u). I pamiętaj o tym, że posiadając firmę, dochodzą koszta księgowej (dla jdg wystarczy internetowa księgowość za jakieś 100 zł miesięcznie)
  • Odpowiedz
@MentoZZer: Jeśli nie chcesz mieć problemów z urzędem skarbowym, to będzie bardzo ciężko pozostać u tego samego pracodawcy i "przejść" na B2B. Skarbówka szybko ogarnie, że wystawiasz fakturę dla tego samego podmiotu, z którym wcześniej miałeś UoP i po wszystkiemu. Ale tak czy inaczej to polecam zawsze w takiej sprawie iść po poradę prawną, są też takie porady darmowe.
  • Odpowiedz
@LepiejWcaleNizPozno: Tak wiem, edytowałem komentarz, ale już się nie dało. Tak miało to brzmieć koniec końców:

@MentoZZer: Jeśli nie chcesz mieć problemów z urzędem skarbowym, to będzie bardzo ciężko pozostać u tego samego pracodawcy i "przejść" na B2B. Skarbówka szybko ogarnie, że wystawiasz fakturę dla tego samego podmiotu, z którym wcześniej miałeś umowę i po wszystkiemu - tak jest w przypadku umowy o pracę. Nie jestem pewien jak
  • Odpowiedz
@MentoZZer: opłaca się od jakichś 7k na rękę wzwyż. Mniej, jak będziesz dużo kosztów odliczał (raczej nie będziesz).

Ignoruję emeryturę, bo emerytur nie będzie. Jeśli wierzysz w emerytury, to w ogóle się nie opłaca.
  • Odpowiedz
@MentoZZer: Tak jak inni Ci napisali - przy tak małej kasie DG się nie opłaca. Oprócz samych kosztów jest jeszcze większa odpowiedzialność, podatki, rozliczanie ze skarbówką, pewnie jeszcze koszt księgowego, etc.
  • Odpowiedz
Skarbówka szybko ogarnie, że wystawiasz fakturę dla tego samego podmiotu, z którym wcześniej miałeś umowę i po wszystkiemu - tak jest w przypadku umowy o pracę

@devfoundry: w przypadku umowy zlecenia nie ma czegoś takiego jak etat. To znaczy nie było do niedawna. Nie wiem jak teraz, bo PiS wprowadza dekrety w jeden dzień.

@MentoZZer: osobiście zaczynałem od 3k "do ręki" po odliczeniu kosztów działalności. Jeżeli masz auto,
  • Odpowiedz
@LepiejWcaleNizPozno: auta nie mam, komputer działa. Najbardziej nie podoba mi się to całe zamieszanie ze skarbówką bo wiadomo że w Polsce nawet jak coś na papierze jest OK, to jak skarbówka uzna że nie to ci r------e życiorys, nie chciałbym się kiedyś pojawić na głównej prosząc o pomoc bo d------i mi jakieś chore kary xD
  • Odpowiedz
@zakopiak: Tylko, że przy UoP jak hajsów nie ma w terminie, to PiP względnie jeszcze co robi. A przy DG chyba nie muszę mówić o takich zagrywkach jak spóźniony hajs za fakturę? Plus jeśli jeszcze jesteś VATowcem to w ogóle...
  • Odpowiedz