Aktywne Wpisy

Adolf_Cartman +14
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę

WielkiNos +139
Zgadnijcie kto właśnie wrócił z miesięcznej banicji za rasizm xd

przy stawkach rzedu 12-20k sie oplaca, tobie wg mnie nie
Nie daj się robić w ciula.
Sprawdź jeszcze ile wyjdzie Ci do ręki (kalkulator b2b w google'u). I pamiętaj o tym, że posiadając firmę, dochodzą koszta księgowej (dla jdg wystarczy internetowa księgowość za jakieś 100 zł miesięcznie)
@devfoundry ale kolega pracuje na umowę zlecenie a nie umowę o pracę
@MentoZZer: Jeśli nie chcesz mieć problemów z urzędem skarbowym, to będzie bardzo ciężko pozostać u tego samego pracodawcy i "przejść" na B2B. Skarbówka szybko ogarnie, że wystawiasz fakturę dla tego samego podmiotu, z którym wcześniej miałeś umowę i po wszystkiemu - tak jest w przypadku umowy o pracę. Nie jestem pewien jak to się
Ignoruję emeryturę, bo emerytur nie będzie. Jeśli wierzysz w emerytury, to w ogóle się nie opłaca.
@devfoundry: w przypadku umowy zlecenia nie ma czegoś takiego jak etat. To znaczy nie było do niedawna. Nie wiem jak teraz, bo PiS wprowadza dekrety w jeden dzień.
@MentoZZer: osobiście zaczynałem od 3k "do ręki" po odliczeniu kosztów działalności. Jeżeli masz auto, to wyjdziesz
@wykopowy_brukselek: Mocno przesadziłeś. Czysto teoretycznie zaczyna się opłacać na nawet około 3300zł kosztu pracodawcy (FV netto, lub ~2750 brutto na UoP).
Jeśli przy b2b nie masz płatnego urlopu (ja zawsze miałem płatny, tak samo "L4"), oraz jeśli chcesz księgową zamiast samemu rozliczać tę jedną fakturę, to będzie to trochę więcej. Realnie koło 4-5k kosztu pracodawcy już spokojnie bardziej opłaca się B2B wliczając typowe dodatkowe koszta.
Tak to trzeba jeszcze dodać odpowiedzialność skarbową przy DG jako minus.
Edit. Eh spóźniony