Aktywne Wpisy

MonazoPL +47
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 900 zł
Pobierz
Je22 +192

Od kilku lat hobbystycznie i trochę w pracy piszę skrypty w Pythonie. Hobbystycznie siedziałem też trochę w JavaScript (+ CSS i HTML, wiadomo), miałem też kilka epizodów z Javą.
Chciałbym spróbować się w pracy już stricte programistycznej.
Jednak nie za bardzo ciągnie mnie do webdev (prędzej backend, ale na pewno nie front!). Wolę jednak rzeczy związane z aplikacjami desktopowymi, lubię Linuksa. Wiem jednak, że dla Pythona web to naturalna droga. Może źle ją wybrałem.
Macie doświadczenie, więc na pewno możecie mi doradzić:
1. Czy realnie jest miejsce pracy dla programisty Python w czymś innym niż webdev?
2. Czy skoro nie chcę tak webdev to zamiast Pythona wchodzić w inny język, np. Java, w nowe technologię, frameworki?
Strasznie podoba mi się programowanie, poświęcam mi sporo czasu, nauka jest satysfakcjonująca, więc mógłbym wejść w coś nowego.
Mam zagwozdkę.
1. tak
1. tak, możesz spróbować piasania testów automatycznych, ostatnio na takich testerów jest wzięcie ;)
2. Jak jednak development (nie web) to python jest używany w build systemach, integracji, debugowaniu ale mniej jako główny język.
Ciekawsze imho są okolice sztucznej inteligencji (AI), machine learningu (ML), Big Data.
Poza tym:
Źródło
Zastanawiam się jednak, jak to wygląda w Polsce. Po kiedyś czytałem, że u nas Python jednak nie jest tak popularny jak na świecie.
Nie wiem, może jednak przenieść się z Pythona na coś innego, mniej back-endowego?
@Filodendron: czy ja wiem ;)
zerknij chociażby na https://stxnext.com/
@luzny_lori: No właśnie chodziło o coś innego niż back-end.
Ale przede wszystkim: co chciałbyś robić? Wybierz technologię pod zainteresowania.