Wpis z mikrobloga

#programista15k #python #naukaprogramowania #webdev

Od kilku lat hobbystycznie i trochę w pracy piszę skrypty w Pythonie. Hobbystycznie siedziałem też trochę w JavaScript (+ CSS i HTML, wiadomo), miałem też kilka epizodów z Javą.

Chciałbym spróbować się w pracy już stricte programistycznej.

Jednak nie za bardzo ciągnie mnie do webdev (prędzej backend, ale na pewno nie front!). Wolę jednak rzeczy związane z aplikacjami desktopowymi, lubię Linuksa. Wiem jednak, że dla Pythona web to naturalna droga. Może źle ją wybrałem.

Macie doświadczenie, więc na pewno możecie mi doradzić:

1. Czy realnie jest miejsce pracy dla programisty Python w czymś innym niż webdev?
2. Czy skoro nie chcę tak webdev to zamiast Pythona wchodzić w inny język, np. Java, w nowe technologię, frameworki?

Strasznie podoba mi się programowanie, poświęcam mi sporo czasu, nauka jest satysfakcjonująca, więc mógłbym wejść w coś nowego.

Mam zagwozdkę.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DILERIUM: Dzięki za linki.

Zastanawiam się jednak, jak to wygląda w Polsce. Po kiedyś czytałem, że u nas Python jednak nie jest tak popularny jak na świecie.

Nie wiem, może jednak przenieść się z Pythona na coś innego, mniej back-endowego?
  • Odpowiedz
kiedyś czytałem, że u nas Python jednak nie jest tak popularny jak na świecie.

@Filodendron: czy ja wiem ;)

zerknij chociażby na https://stxnext.com/

We are Europe’s largest Python software house with over 160 full-stack Python developers ready to supercharge your project with
  • Odpowiedz
@Filodendron: przewijają się oferty na Big Data/Data Science, Backend (głównie Django) i testy automatyczne. Pogrzeb w ofertach i zobacz, czy jest to, co Cię interesuje.

Ale przede wszystkim: co chciałbyś robić? Wybierz technologię pod zainteresowania.
  • Odpowiedz