Wpis z mikrobloga

@eyaf: @Nitro_Express: @dnasstorm: @InspektorDupa: @Papej: ja nie twierdze, że płacę za wypłaty z bankomatów ;) są oferty gdzie masz bankomaty za darmo, a nawet jak są ograniczenia, to zwykle BLIK i tak jest za darmo. tłumaczę tylko że bank ma swoje koszty w związku z tym, że bankomaty stawia, obsługuje, ma tam podpięte i działające systemy.

koszt tego nie jest zerowy, więc i, jeśli jest prowizja, nie
@K_R_S: No właśnie ja Ci przyznałem rację. Płaci się za usługę dostępności gotówki. A nawet jeśli są te słynne "wypłaty z bankomatów za darmo" to i tak koszta są naliczane gdzie indziej. Idąc dalej - nawet jeśli ktoś znalazł "oh ah" ofertę, gdzie naprawdę wszystko ma za darmo, to bank i tak to sobie odbija na innym typie klienta.

Jednak czytając wypowiedzi Mirków odnosi się wrażenie, że w ich mniemaniu banki
@Nitro_Express biorąc pod uwagę to że zarabia na moich pieniądzach oraz fakt że serio mam wszystko za darmo to owszem dziwię się ze ktos sie godzi na prowizję i tyle
Jeśli ktoś uważa, że bankom należy się opłata za utrzymywanie bankomatów, bo takich wspaniałych usług dostarczają, to proponuję poczytać o działalności banków, zaczynając od pojęcia rezerwy cząstkowej i ekspansji kredytowej ( _)
@jakub-dolega: nie ponieważ ta firma ma konto w jakimś banku, a te banki wyłożyły hajs na infrastrukturę, dzięki której są połączone między sobą. utrzymanie tej infrastruktury to nie jest zero.
@severson: no jak za darmo? on je od Ciebie bierze i gwarantuje, że będą bezpiecznie zdeponowane, a w razie wpadki i kradzieży gwarantuje że Ci je zwróci. Przecież jak nie chcesz, to możesz je trzymać w skarpecie.

Trzymanie kasy przez bank w banku nie jest darmowe.

Swoją drogą to niebywałe jak oderwane od rzeczywistości mają ludzie (wy) postrzeganie świata o.O
biorąc pod uwagę to że zarabia na moich pieniądzach

@eyaf: ... oraz świadczy Ci usługi, nie zapominaj o tym. A to, że komuś pasuje oferta z prowizjami a innemu nie? Wybór indywidualny.

@denerwujesie: Nie wiem co masz na myśli jako "świeże", ale banknoty z niewielkim stopniem zużycia są najmniej pożądane w bankomatach. Najlepsze są takie średnio wytarte.

Swoją drogą to niebywałe jak oderwane od rzeczywistości mają ludzie (wy) postrzeganie świata
@K_R_S: Nie. Bank pożycza ode mnie pieniądze i ich używa. W symetrycznej sytuacji (kiedy to ja pożyczam z banku i potem zwracam) bank pobiera za to opłatę.
Wyobrażasz sobie, że kumpel pożycza od ciebie stówę, a jak mu każesz zwrócić, to przywozi ci 95, bo piątkę go wyszedł dojazd żeby ci zwrócić?
@severson: dużo masz racji. przy czym to nie jest tak, że bank pożycza od Ciebie hajs. bank robi użytek z tego, że postanowiłeś powierzyć akurat jemu bezpieczeństwo swoich pieniędzy. w normalnej sytuacji pobierałby opłatę za to że je dla Ciebie przechowuje. dzisiaj państwo dogadując się z bankami jako kreatorami pieniądza, pozwala im jednocześnie pożyczać pieniądze z depozytów. to jest popieprzone i niemoralne i obwiniam centralny rząd za deprawowanie kolejnego rynku. dzięki
Od kiedy to bank na serio cokolwiek gwarantuje? XD Współczesne banki to totalny przekręt, przez który ludzie zapomnieli już, że funkcja depozytowa nie powinna w normalnym systemie być mieszana z kredytami i inwestycjami. No tak, ale bank dostarcza usług i gwarancji XDDDD