Wpis z mikrobloga

@eyaf: @Nitro_Express: @dnasstorm: @InspektorDupa: @Papej: ja nie twierdze, że płacę za wypłaty z bankomatów ;) są oferty gdzie masz bankomaty za darmo, a nawet jak są ograniczenia, to zwykle BLIK i tak jest za darmo. tłumaczę tylko że bank ma swoje koszty w związku z tym, że bankomaty stawia, obsługuje, ma tam podpięte i działające systemy.

koszt tego nie jest zerowy, więc
  • Odpowiedz
@K_R_S: No właśnie ja Ci przyznałem rację. Płaci się za usługę dostępności gotówki. A nawet jeśli są te słynne "wypłaty z bankomatów za darmo" to i tak koszta są naliczane gdzie indziej. Idąc dalej - nawet jeśli ktoś znalazł "oh ah" ofertę, gdzie naprawdę wszystko ma za darmo, to bank i tak to sobie odbija na innym typie klienta.

Jednak czytając wypowiedzi Mirków odnosi się wrażenie, że w ich mniemaniu
  • Odpowiedz
  • 0
@Nitro_Express biorąc pod uwagę to że zarabia na moich pieniądzach oraz fakt że serio mam wszystko za darmo to owszem dziwię się ze ktos sie godzi na prowizję i tyle
  • Odpowiedz
Jeśli ktoś uważa, że bankom należy się opłata za utrzymywanie bankomatów, bo takich wspaniałych usług dostarczają, to proponuję poczytać o działalności banków, zaczynając od pojęcia rezerwy cząstkowej i ekspansji kredytowej ( _)
  • Odpowiedz
@jakub-dolega: nie ponieważ ta firma ma konto w jakimś banku, a te banki wyłożyły hajs na infrastrukturę, dzięki której są połączone między sobą. utrzymanie tej infrastruktury to nie jest zero.
  • Odpowiedz
@severson: no jak za darmo? on je od Ciebie bierze i gwarantuje, że będą bezpiecznie zdeponowane, a w razie wpadki i kradzieży gwarantuje że Ci je zwróci. Przecież jak nie chcesz, to możesz je trzymać w skarpecie.

Trzymanie kasy przez bank w banku nie jest darmowe.

Swoją drogą to niebywałe jak oderwane od rzeczywistości mają ludzie (wy) postrzeganie świata o.O
  • Odpowiedz
biorąc pod uwagę to że zarabia na moich pieniądzach

@eyaf: ... oraz świadczy Ci usługi, nie zapominaj o tym. A to, że komuś pasuje oferta z prowizjami a innemu nie? Wybór indywidualny.

@denerwujesie: Nie wiem co masz na myśli jako "świeże", ale banknoty z niewielkim stopniem zużycia są najmniej pożądane w bankomatach. Najlepsze są takie średnio wytarte.

Swoją drogą to niebywałe jak oderwane od rzeczywistości mają ludzie (wy)
  • Odpowiedz
@K_R_S: Nie. Bank pożycza ode mnie pieniądze i ich używa. W symetrycznej sytuacji (kiedy to ja pożyczam z banku i potem zwracam) bank pobiera za to opłatę.
Wyobrażasz sobie, że kumpel pożycza od ciebie stówę, a jak mu każesz zwrócić, to przywozi ci 95, bo piątkę go wyszedł dojazd żeby ci zwrócić?
  • Odpowiedz
@severson: dużo masz racji. przy czym to nie jest tak, że bank pożycza od Ciebie hajs. bank robi użytek z tego, że postanowiłeś powierzyć akurat jemu bezpieczeństwo swoich pieniędzy. w normalnej sytuacji pobierałby opłatę za to że je dla Ciebie przechowuje. dzisiaj państwo dogadując się z bankami jako kreatorami pieniądza, pozwala im jednocześnie pożyczać pieniądze z depozytów. to jest popieprzone i niemoralne i obwiniam centralny rząd za deprawowanie kolejnego rynku.
  • Odpowiedz
Od kiedy to bank na serio cokolwiek gwarantuje? XD Współczesne banki to totalny przekręt, przez który ludzie zapomnieli już, że funkcja depozytowa nie powinna w normalnym systemie być mieszana z kredytami i inwestycjami. No tak, ale bank dostarcza usług i gwarancji XDDDD
  • Odpowiedz