Wpis z mikrobloga

Już się Januszeria szerzy...
Byłem przed chwilą na orlenie i wywiązał się taki dialog kasjerki z Panem z wąsem i brzuchem wystającym spod za ciasnej koszulki:
-Z trójki, na fakturę.
-Dobrze, NIP firmy poproszę.
- (Janusz podaje dane firmy).
-Dziękuję - zaczęła spisywać numery z kamer i wtedy janusz krzyknął
-Niee! Nie te numery, inne, proszę pisać te i podaje jej jakąś kartkę.
-Ale proszę pana, nie mogę tak zrobić.
-Jak to? Wszędzie mi piszą na takie numery jakie chcę.
-Ale wie Pan, nie chcę stracić przez to pracy czy mieć problemów.
-TO JA TU CZEKAM I SOBIE WYPOMPUJCIE TO PALIWO, BO JA SIĘ Z WAMI, PRZEKRĘTAMI #!$%@?Ć NIE MAM ZAMIARU.

Coś dalej się pewnie toczyło, ale zapłaciłem i wyszedłem.

Skąd u ludzi takie myślenie, że jak ja mam korzyść z przekrętu to jest okej bo jestem uczciwy, ale jak ktoś chce być uczciwy to jest zaraz oszustem?

#postkomuna? #truestory #januszebiznesu
  • 199
  • Odpowiedz
@KornixPL: @ms93: Ja Wam opowiem wlasny przyklad, moja rozowa ma jdg i bierze fakture na paliwo oczywiscie, auto sie jej zepsulo to brala moj i wg Was juz oszukuje jak wezmie fakture tak?

Niestety nie moze sobie porzyczyc auta i wziac fakture, bo musialaby sie rozliczyc dokladnie i ja musialbym zaplacic podatek za wydzierzawienie auta itd. ale jak rozumiem wszystko musi byc udokumentowane i zaplacony podatek.
  • Odpowiedz
Skąd u ludzi takie myślenie, że jak ja mam korzyść z przekrętu to jest okej bo jestem uczciwy, ale jak ktoś chce być uczciwy to jest zaraz oszustem?

@KornixPL: całe życie tak kradli i oszukiwali... pardon- "byli zaradni" to czego się dziwisz- jak teraz mają uczciwie coś zrobić to ich rzyć boli, że nie są w stanie tego "zoptymalizować". #!$%@? z państwem, #!$%@? z kasjerką, #!$%@? ze wszystkim, ważne żeby on
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: A jaką ktokolwiek ma mieć pewność, że tankuje z powodu awarii firmowego samochodu? Gdyby można było mieć takie wymówki, to te firmowe pojazdy ciągle by się psuły i ciągle by ktoś tankował do prywatnego z taką wymówką.
  • Odpowiedz
@ms93: Wystarczyloby przy okazji roznych kontrolach US sprawdzilby przebieg z dowodu rej. do ilosci zatankowanego paliwa. To minuta szacowania, jakby mniej wiecej sie zgadzalo to nie ma sprawy, a jak wychodzi x2 i wiecej to mozna dokladniej.
  • Odpowiedz
Ogólnie gościu bez mózgu bo wystarczy po zatankowaniu odjechać na parking obok i dopiero zapłacić i wtedy nikt z kamer nie sprawdzi tablic a kasjerowi nie chce się wtedy wychodzić sprawdzać. Druga opcja to tankowanie do kanistra w firmowym aucie i potem tankowanie innego.
  • Odpowiedz
@Frank_Underwood: Orlen bierze kasę od firm, które mają floty żeby przycinali takich cwaniaków, co sobie chcą nalać do prywatnego samochodu benzynę za pieniądze pracodawcy, dlatego zasada jest prosta - pracownik wystawi lipną fakturę, wylatuje na zbity pysk i tak ma być. Jeśli pracownik przytnie Janusza na oszustwie, to dostaje bonus (dziewczyna na kasie nowa chyba była, skoro tego nie wiedziała).
  • Odpowiedz
Wystaw pomidory z gałązkami i uwzględnij to odpowiednio zaniżając cenę to Janusze będę obrywać gałązki.

@PanAlbert:

ile kuzwa te galazki waza? Tosz to sa grosze. I to doslownie.

A dlaczego ludzie najczesciej odrywaja te galazki? Nie, nie po to zeby zaoszczedzic 5 groszy na kilogramie. Po to, aby podczas zanoszenia ich do domu nie uszkodzic pomidorow galazkami.
  • Odpowiedz
@Kajotpe: http://prawokarne.kn-adwokaci.pl/art-271a-kk-poswiadczenie-nieprawdy-np-w-fakturze/
to, że u ciebie ktoś przymyka na to oko, nie znaczy, że jest to legalne i niekaralne. Fritz też gwałci swoje dzieci w piwnicy latami i nikt na to nie zwracał uwagi aż do czasu. Mimo tego, że z punktu rozliczenia podatkowego jest to informacja mało istotna, podlega karze.

Swoją droga to żadnego artykułu od ciebie tylko "bo tak, 10 lat audytów, lata pracy w księgowości" - no rzetelnie
  • Odpowiedz