Wpis z mikrobloga

@majsterV2: Zasilanie takich dronów, szczególnie tych latających, będzie wzorowane na rozwiązaniach istniejących w naturze. Czyli zamiast dźwigać na sobie ogniwa słoneczne będą robiły częste przystanki w punktach naziemnych specjalizujących się w kondensowaniu energii. Podobnie jak rośliny są kondensatorami energii dla roślinożerców.
  • Odpowiedz
@majsterV2: Węzły naziemnej infrastruktury komunikacyjno-energetycznej tez mógłby być mobilne i zdolne do samoorganziacji w celu dostosowywania do zmieniających się warunków środowiska. Może niekoniecznie od razu organiczne i pełzające - ale koła albo mechaniczne nogi byłby spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
LORA tylko na papierze ładnie wygląda. Zresztą zobacz, że nawet duże firmy nie inwestują w to tylko w LTE-M i NB-IoT

@Luzztro: Dlaczego tylko na papierze? Jak jest dobrze stacja bazowa położona, to zasięgi są naprawdę dobre w otwartym terenie. W mieście siłą rzeczy trzeba więcej stacji bazowych. Popatrz jakie antenki są z tymi modułami...
Uważam, że internet rzeczy nie upowszechni się jeśli do każdej pierdoły trzeba będzie kartę SIM
  • Odpowiedz
@AdireQ: Polecam tą grę, jest też na Linuxa!
Jest to z map mann vs machine i z takiego czołgu wyłaziły człekopodobne maszyny.
Właśnie to działa na podobnej zasadzie, platforma jest w polu, ma gąsiennice i panel słoneczny, oraz stanowi główny wenzęł dla dronów.

• Odpowiedz
@wiecejszatana: Powerbanki - sprytne. Żarówki do latarni ulicznych - genialne! Wystarczy przetarg wygrać niską ceną i mamy sieć o zasięgu miejskim a być może jeszcze komunikacje awaryjną po liniach zasilnia. Do tego jeszcze wszelkie stałe, elektroniczne elementy infrastruktury miejskiej takie jak infokioski i tablice na przystankach. A najlepiej nawet nie wychylać się z własną działalnością tylko być tanim podwykonawcą jakiegoś Janusza wygrywającego przetargi publiczne. Nie do wykrycia >:D.
  • Odpowiedz
@majsterV2: Są takie cyfrowe ramki na zdjęcia wkłada się kartę pamięci i wyświetla zdjęcia na ekranie można by było wydrukować obudowę w 3d dać do środka pi zero z ekranem i kartą wifi i byłby nadajnik do sieci mesh w tym.
  • Odpowiedz
@AdireQ: jaki przetarg? ( ͡° ͜ʖ ͡°) w nocy wchodzisz na słup i podmieniasz, tylko musisz stalowe jaja mieć bo jednak dosyć blisko kabli

ja generalnie miałem taki pomysł aby użyć lamp takich jak z picrel bo mam ich całkiem sporo (to znaczy nie jak na picrel, moje są dużo większe, wyprostowane i prostokątne, ale nie mogłem ich znaleźć w google grafika a do magazynu mi
some_dev - @AdireQ: jaki przetarg? ( ͡° ͜ʖ ͡°) w nocy wchodzisz na słup i podmieniasz...

źródło: comment_ELg5P9AcRdWAxGRX0oAME8mQf2wAjDvK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz