Ułatwi ci C++, ale nie będzie nigdy sytuacji w której będziesz potrzebował' więcej niż dwóch z nich (python + coś innego). Przy czym Python ma się nijak do wszystkich innych. W dodatku python tylko jako dodatek do narzędzi, nie musisz go "znać", wystarczy że coś umiesz w nim napisać.
@farmaceut: Ja jako pierwszego nauczyłem się c++ i potem reszta już bardzo szybko wchodziła, ale według mnie nie ma znaczenia od którego zaczniesz. Najważniejsze to zrozumieć na czym polegają podstawowe elementy programowania takie jak typy i struktury danych, funkcje, pętle, algorytmy i ich implementacje itd. bo to jest w każdym języku.
Poki co robie to hobbystycznie. Chcialbym wybrac taki, zebym bez problemu mogl sie w razie koniecznosci przesiąść na inny i przyswoic go. Dlatego JavaScript odpadł (wg rady kolegi, ktory umie programowanie).
@farmaceut: na niskim poziomie trudności języki są jak różne podróbki klocków lego - jeśli umiesz zbudować domek z lego to z każdego gówna ulepisz. Dopiero przy bardziej skomplikowanych przeznaczeniach wychodzą różnice, wedle których dopasowuje się konkretny język.
Nauczenie sie ktorego z tych jezykow ulatwia zrozumienie pozostalych?
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #it #pytanie
Który język lepszy?
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Ułatwi ci C++, ale nie będzie nigdy sytuacji w której będziesz potrzebował' więcej niż dwóch z nich (python + coś innego). Przy czym Python ma się nijak do wszystkich innych. W dodatku python tylko jako dodatek do narzędzi, nie musisz go "znać", wystarczy że coś umiesz w nim napisać.
Ale jako język do nauki na początek poleciłbym Pythona.
Tylko dogłębne poznanie assemblera daje jakiekolwiek szanse na zostanie dobrym programistą.
Komentarz usunięty przez autora
Poki co robie to hobbystycznie. Chcialbym wybrac taki, zebym bez problemu mogl sie w razie koniecznosci przesiąść na inny i przyswoic go.
Dlatego JavaScript odpadł (wg rady kolegi, ktory umie programowanie).
Sam nie znoszę JS, ale chętnie bym się dowiedział, jakich argumentów kolega użył.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu