Wpis z mikrobloga

#programowanie #java
Mirki, jak zaimplementować początkowe dane do programu. Robię aplikację do tworzenia planu lekcji. Kiedyś zrobiłem sobie prostego resta, którego jak go wywołam to wypełnia mi się baza i wszystkie te dane do uzupełniania trzymałem w klasie. Coś w stylu:
saveTeacher(new Teacher("Jacek", class1A.getId()));

Zdaję sobie z tego sprawę, że to nie najlepsze rozwiązanie, ale nie mogę wymyślić nic lepszego/łatwiejszego. Nie wgram sobie danych do żadnego pliku, bo nie zachowam tam relacji. Nie potrafię pobrać id klasy "Jacka", bo id jest autogenerowane i nie jestem w stanie go przewidzieć. Jak się robi takie rzeczy?
  • 3
@Patres: Zawsze możesz dodać dane bezpośrednio do bazy danych z pliku w którym masz na stałe wpisane już idki, ponieważ pomimo tego że w programie ich nie ustawiasz ręcznie z poziomu sqla masz taką możliwość. Nie wiem jakiej bazy używasz ale chyba każda daje możliwość zrobienia dumpa aktualnej zawartości. Gdy dysponujesz skryptem tworzącym schemat bazy i jej zawartość wystarczy go tylko uruchomić w odpowiednim momencie. Popularne do tego są biblioteki zarządzające
@Waffenek: Dzięki, używam właśnie liquibase i pewnie będę musiał tak zrobić. Liczyłem, że uda mi się coś zrobić z poziomu resta (bo wykonuję tam dodatkowe operacje niż zwykłe wstawienie do bazy), ale do bazy wrzucę już "przerobione" dane. Dzięki!