Wpis z mikrobloga

@icojamamtuwpisac:
@Trzesidzida: Jest teoria, że Tom Bombadill to był sam Eru Illuvatar - bóg uniwersum Tolkiena.
Wtedy jego zachowanie miało by sens, Tolkien stworzył swoje uniwersum mocno inspirując się mitologią chrześcijańską, w której Bóg też ma w------e na zło które się dzieje na świecie.
  • Odpowiedz
@Sebeq92: Gandalf odrzucił propozycję Froda, żeby Tomowi powierzyć pierścień i misję zaniesienia go do Góry Przeznaczenia. Nie pamiętam dokładnie dlaczego, ale mówił coś, że ma dość problemów z dbaniem o las, a do tego chyba jest nieogarem xD
  • Odpowiedz
@Iudex: Gandalf mówił że Bombadil ma tak w------e że by o pierścieniu zapomniał xD

@Sebeq92: Znam te teorię, niby sporo elementów pasuje, ale Tolkien gdzieś otwarcie stwierdził że nigdzie nie ma uosobienia Stwórcy ;)
  • Odpowiedz
Jest teoria, że Tom Bombadill to był sam Eru Illuvatar - bóg uniwersum Tolkiena.

@Sebeq92: Ta teoria nie ma sensu. Plus Tolkien we własnych listach temu zaprzeczył.

@Trzesidzida: Tom Bombadill był tym, czym się przedstawił, czyli interpretując jego słowa uważam, że jest odbiciem tego jak powinien wyglądać świat przez skażeniem go melodią Melkora. Jedynym nieskalanym elementem, najczystszym echem Wielkiej Melodii, która ukształtowała Ardę.
  • Odpowiedz
@Trzesidzida nigdy nie skończyłem czytać nawet drużyny pierścienia. Nawet nie dotarłem do połowy. I kurcze tam było tyle treści których przeciętny oglądacz trylogii nie zna.

Sam Bombadill do tego czasu jest dla mnie zagadką. Kiedyś chyba szukałem coś o tym ale nie pamiętam co znalazłem.
  • Odpowiedz
@Trzesidzida: Ja się na świecie stworzonym przez Tolkiena nie znam, ale znając życie, na odpowiednich forach, od lat trwają zacięte dyskusje na ten temat we wszystkich językach świata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz