Siema, w ramach pracy magisterskiej m.in. chciałbym stworzyć grę na konsolę. Problem w tym, że do tworzenia gier do niektórych konsol potrzebny mi jest devkit. Macie, moze rozeznanie, tworzenie na jaka konsole byloby najtańsze? Jeśli chodzi o uczelnie to maja do dyspozycji xboxa 360 lub one (ktorego maja dokonca nie wiem).
@lDante93: Konsole konsumenckie sa "zamknięte" i nie da się na nie tworzyć gier ttak jak w przypadku zupełnie otwartego systemu jakim jest windows. wyjątkiem jest XBox One którego można odblokować i devować na niego. Tylko że tez nie jest to pełna moc tego sprzętu, żeby korzystać z pełni i tak trzeba dev kita.
Z DevKitami ogólnie jest tak że musisz ładnie poprosić firmę mającą konsolę i zainteresować ją tym co chcesz
W sumie mi chodzi o to, żeby tylko taką grę stworzyć i uruchomić na konsoli, bez jej wydawania. Jest taka możliwość, bez kupowania devkita? Jeśli nie, to orientujecie się może dla jakich konsol są najniższe ceny devkitów?(PS3/Xbox 360?) Czy w takim przypadku, wystarczy że przerzucę swoją grę skompilowaną przez Unity z poziomu PC i wgram na devkita, po czym odpalę na konsoli?
@draculeq: Rozumiem, że to bym musiałbym przemienić uczelniane
@lDante93: Nie wydawałem jeszcze nic na konsole, aczkolwiek było blisko. Tym trybem w XOne sie nie interesowałem więc nie wiem ale nie wykluczone. Między włączeniem a wydaniem rożnicy wielkiej nie ma. Tylko dlaczego między narodowe korpo ma rozdawać studentom swoją technologię? ( ͡°ʖ̯͡°)
Google Mówi że Devkit PS4 2500$ z tym że muszą chcieć ci go wypożyczyć ( ͡°͜ʖ͡°). Microsoft Devkity Xbox one i
@draculeq: a w przypadku android tv/Samsung tv, chyba byłoby to prostsze nie? Z czego to czytam to bezprzewodowo za pomocą IP telewizora (w przypadku Samsung tv) można odpalić/testować gierkę. A czy w przypadku Android TV, to po prostu kompiluję na androida jak w przypadku kompilacji na smartphony?
@lDante93: Nigdy nie byłem zainteresowany robieniem gier na telewizor xD Aczkolwiek! Możesz sobie obczaić Nvidia Shield TV bo to niemalże "telefon" tylko że ubrany w konsole :)
Jeśli chodzi o konsolę, to ja tego nie pojmuję.... Rozumiem, że kiedyś ciężej tworzyło się gry na te platformy, trzeba było mieć specjalnego devkity, przeprowadzać kompilację za ich pomocą itp. Ale żeby teraz, wciąż one były potrzebne? Przecież mamy silniki graficzne, które kompilują od razu pod daną platformę. Nie rozumiem, dlaczego mam używać specjalnego devkita, zamiast po prostu wrzucenia gierki na dysk konsoli i jej odpalenia....
@lDante93: o ile sobie dobrze przypominam uruchamiając XO w dev modzie masz możliwość debugowania gierki na swoim kompie, obserwowania zajętości pamięci itp
Siema,
w ramach pracy magisterskiej m.in. chciałbym stworzyć grę na konsolę.
Problem w tym, że do tworzenia gier do niektórych konsol potrzebny mi jest devkit.
Macie, moze rozeznanie, tworzenie na jaka konsole byloby najtańsze? Jeśli chodzi o uczelnie to maja do dyspozycji xboxa 360 lub one (ktorego maja dokonca nie wiem).
edit: https://blogs.windows.com/buildingapps/2017/09/15/resources-universal-windows-platform-games-fall-xbox-one-update/#K70beJHGHpHowfVt.97
+ https://www.xbox.com/en-US/developers/id
Z DevKitami ogólnie jest tak że musisz ładnie poprosić firmę mającą konsolę i zainteresować ją tym co chcesz
Jest taka możliwość, bez kupowania devkita?
Jeśli nie, to orientujecie się może dla jakich konsol są najniższe ceny devkitów?(PS3/Xbox 360?)
Czy w takim przypadku, wystarczy że przerzucę swoją grę skompilowaną przez Unity z poziomu PC i wgram na devkita, po czym odpalę na konsoli?
@draculeq: Rozumiem, że to bym musiałbym przemienić uczelniane
Google Mówi że Devkit PS4 2500$ z tym że muszą chcieć ci go wypożyczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Microsoft Devkity Xbox one i
Komentarz usunięty przez autora
A czy w przypadku Android TV, to po prostu kompiluję na androida jak w przypadku kompilacji na smartphony?
Aczkolwiek! Możesz sobie obczaić Nvidia Shield TV bo to niemalże "telefon" tylko że ubrany w konsole :)
Jeśli chodzi o konsolę, to ja tego nie pojmuję....
Rozumiem, że kiedyś ciężej tworzyło się gry na te platformy, trzeba było mieć specjalnego devkity, przeprowadzać kompilację za ich pomocą itp.
Ale żeby teraz, wciąż one były potrzebne? Przecież mamy silniki graficzne, które kompilują od razu pod daną platformę.
Nie rozumiem, dlaczego mam używać specjalnego devkita, zamiast po prostu wrzucenia gierki na dysk konsoli i jej odpalenia....