Aktywne Wpisy

R_O_T_T_E_N +600
#heheszk
Profesor jakiejś uczelni wyższej w Katowicach XD
Profesor jakiejś uczelni wyższej w Katowicach XD
źródło: temp_file4308205926811352744
Pobierz
1-1-1-1 +263
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mirki jak policzyc Tmax (Tau maksymalne) dla tej belki?
źródło: comment_DjHpYkcWQUtcuwVxsOY5dKxAWX6hBfBA.jpg
PobierzTak w ogóle to widać, że on dopiero się tego uczy, więc lepiej żeby nauczył się korzystać z ogólnego wzoru na ścianie powiązanym z momentem statycznym i powinien przećwiczyć właśnie na najprostszym przypadku prostokątnym.
T- siła 60kN
Sx- moment statyczny w miejscu liczonych naprężeń (dla prostokąta jest to jego środek ciężkości
Ix- moment bezwładności przekroju prostokąta
b- szerokość prostokąta
źródło: comment_ZAEnKgNFR91j6feOWXhISvnmT7ustBf5.jpg
Pobierz@flager: Wybacz, taka odpowiedź przyszła mi do głowy i zupełnie zapomniałem o innym, nieco budowlanym podejściu do tematu.
@Tutanchamon: Autorze, w takim razie w rozwiązaniu na studia posiłkuj się pomocami w postaci wpisów nie moich, a współrozmówców. Ale o drodze wyliczania naprężeń tnących jak podałem też pamiętaj. Przyda się w
@kadetPirx: Rzecz w tym, że w konstrukcjach betonowych właśnie używa się wzoru tego który podałeś i wytrzymałość betonu na ścinanie określa się za pomocą średnich naprężeń.
To co ja zasugerowałem w pierwszym komentarzu jest natomiast wzorem ogólnym dla dowolnego przekroju, w każdej dziedzinie opierającej się na wytrzymałości materiałów.
@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach).
@zaciekly_azot: Nie są tożsame
@zaciekly_azot: Wszystko zależy od konkretnego przypadku, a w przypadku tego wpisu gdzie jest mowa o przekroju kwadratowym tan wzór jak najbardziej jest merytorycznie poprawny.
No chyba, że uważasz, że polskie normy oraz eurokody są niemerytoryczne.
Ale z tym "
@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach)." zgadzam się pełnym sercem.
Po prostu kadetPirx podał końcowy zredukowany wzór, końcowy wynik, właśnie dla tego konkretnego przekroju, tym bardziej że było pytanie o naprężenia max, nie ich przebieg.
Sam bym tak zrobił, gdybym np. miał go komuś przypomnieć, ale uważam, że OP jako początkujący student powinien policzyć to z ogólnego wzoru na ścinanie na najprostszym prostokątnym przypadku i zasugerowałem tą
Niemniej właśnie jako początkowy student powinno się poznać całą teorię wytrzymałości i wg niej rozwiązać zadanie (skoro zagadnienie posta dotyczy wytrzymałości). Dopiero jak się pozna podstawy można bawić się we wszelkie inzynierskie uproszczenia- wzory o których mówisz wprowadzono nam dopiero na 3 roku... Natomiast pierwsze starcie z wydymałą to właśnie te wzory które ja wstawiłem. Tym bardziej, że zaraz
@zaciekly_azot: Całkowicie się z tym zgadzam.
Na boku trochę złośliwe napiszę, że skoro OP musi pytać o rozwiązanie tak podstawowego przypadku, to coś słabo widzę jego karierę inżyniera. ;)