Wpis z mikrobloga

@Tutanchamon: Jeżeli ta wielkość, której wartość chcesz wyliczyć to naprężenia tnące (przypuszczenie me na podstawie tau) to wystarczy siłę tnącą podzielić przez powierzchnię przekroju belki w danym miejscu
  • Odpowiedz
@kadetPirx: Ty mu podałeś wzór na naprężenia styczne średnie, nie maksymalne.
Tak w ogóle to widać, że on dopiero się tego uczy, więc lepiej żeby nauczył się korzystać z ogólnego wzoru na ścianie powiązanym z momentem statycznym i powinien przećwiczyć właśnie na najprostszym przypadku prostokątnym.
  • Odpowiedz
@zaciekly_azot: Podstawowy, przedstawiany w każdej książce o wytrzymałości materiałów w rozdziale mającym w nazwie ścinanie :-)
@flager: Wybacz, taka odpowiedź przyszła mi do głowy i zupełnie zapomniałem o innym, nieco budowlanym podejściu do tematu.
@Tutanchamon: Autorze, w takim razie w rozwiązaniu na studia posiłkuj się pomocami w postaci wpisów nie moich, a współrozmówców. Ale o drodze wyliczania naprężeń tnących jak podałem też pamiętaj. Przyda się w
  • Odpowiedz
@zaciekly_azot: W takim razie zachęcam do poszukania wzoru na naprężenia ścinające w Internecie na przykład. Jeśli przywołałeś naprężenia normalne, to być może rozchodzi się o styczne (a nie ścinające). Wszak przecież w naprężeniach normalnych wyróżniamy gnące, gdzie również by je obliczyć nie dzielimy siły przez powierzchnię
  • Odpowiedz
nieco budowlanym podejściu do tematu.

@kadetPirx: Rzecz w tym, że w konstrukcjach betonowych właśnie używa się wzoru tego który podałeś i wytrzymałość betonu na ścinanie określa się za pomocą średnich naprężeń.
To co ja zasugerowałem w pierwszym komentarzu jest natomiast wzorem ogólnym dla dowolnego przekroju, w każdej dziedzinie opierającej się na wytrzymałości materiałów.

Trochę orientuję się w wydymałce i jedyny znany mi wzór, w którym się dzieli siłę przez powierzchnię dotyczy naprężeń
  • Odpowiedz
@kadetPirx A czy naprężenia ścinające nie są tożsame ze stycznymi (siła działa równolegle do rozpatrzonej płaszczyzny). Natomiast naprężenia normalne z definicji działają do prostej NORMALNEJ (prostopadłej) do płaszczyzny więc tylko wtedy obowiązuje wzór siła/powierzchnia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Internet tylko to potwierdza...
  • Odpowiedz
tylko że dla max naprężeń3/2*Q/A, natomiast średni styczne to właśnie Q/A.

@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach).
  • Odpowiedz
@flager: Zgadzam się i rozumiem moje niepełne podejście do tematu. Przyznam się, że o pełnym rozwiązaniu (tym które przytaczasz) kompletnie zapomniałem, bo nigdy nie stosuję. A teraz będę pamiętał, więc dzięki
@zaciekly_azot: Nie są tożsame
  • Odpowiedz
to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie

@zaciekly_azot: Wszystko zależy od konkretnego przypadku, a w przypadku tego wpisu gdzie jest mowa o przekroju kwadratowym tan wzór jak najbardziej jest merytorycznie poprawny.

No chyba, że uważasz, że polskie normy oraz eurokody są niemerytoryczne.
  • Odpowiedz
@zaciekly_azot: Niestety nie, bo zmęczyło mnie pisanie na telefonie :-)
Ale z tym "
@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach)." zgadzam się pełnym sercem.
  • Odpowiedz
wytrzymałość materiałów to nie jest projektowanie konstrukcji wg norm, ponieważ zakłada nieliniowy rozkład naprężeń na wysokości przekroju (parabola). Normy jak to normy dążąc do uproszczenia pozwalają oczywiście na policzenie tego w sposób przedstawiony przez Ciebie, co nie zmienia faktu, że merytoryka i samo zagadnienie jest po stronie wytrzymałości materiałów ;) @flager:
  • Odpowiedz
@zaciekly_azot: Tylko że, tu była mowa cały czas o konkretnym przekroju, nie dowolnym.
Po prostu kadetPirx podał końcowy zredukowany wzór, końcowy wynik, właśnie dla tego konkretnego przekroju, tym bardziej że było pytanie o naprężenia max, nie ich przebieg.
Sam bym tak zrobił, gdybym np. miał go komuś przypomnieć, ale uważam, że OP jako początkujący student powinien policzyć to z ogólnego wzoru na ścinanie na najprostszym prostokątnym przypadku i zasugerowałem tą
  • Odpowiedz
@flager: co to dywagacji o merytoryce to się faktycznie zgodzę xD
Niemniej właśnie jako początkowy student powinno się poznać całą teorię wytrzymałości i wg niej rozwiązać zadanie (skoro zagadnienie posta dotyczy wytrzymałości). Dopiero jak się pozna podstawy można bawić się we wszelkie inzynierskie uproszczenia- wzory o których mówisz wprowadzono nam dopiero na 3 roku... Natomiast pierwsze starcie z wydymałą to właśnie te wzory które ja wstawiłem. Tym bardziej, że zaraz
  • Odpowiedz
Niemniej właśnie jako początkowy student powinno się poznać całą teorię wytrzymałości i wg niej rozwiązać zadanie (skoro zagadnienie posta dotyczy wytrzymałości). Dopiero jak się pozna podstawy można bawić się we wszelkie inzynierskie uproszczenia

@zaciekly_azot: Całkowicie się z tym zgadzam.

Na boku trochę złośliwe napiszę, że skoro OP musi pytać o rozwiązanie tak podstawowego przypadku, to coś słabo widzę jego karierę inżyniera. ;)
  • Odpowiedz
@kadetPirx chętnie bym z Tobą podyskutowal- kojarzę Cię z programu MES który zrobiłeś- jestem pod mega wrazeniem, więc jeśli później będziesz miał jeszcze trochę sił to zapraszam do dyskusji ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz