Aktywne Wpisy

elozapiekanka +34
TLDR - szukam pracy juz od polowy maja i gowno
mam codzienie 3-5 tel z hr oraz mam raz na tydz rozmowe tech i nic
wiecej info tutaj
https://wykop.pl/wpis/73118051/tldr-szukam-pracy-jako-java-developer-juz-4-msc-i-
cv mam spoko bo mam rozmowy z hr (cv pisalem pod baby z hr bo czesto ludzie tehcniczni nie patrza na nie a pierw hr ocenia czy przejde dalej)
https://ibb.co/WycDY4B
jak wysylalem cv w jezyku ang to zero odzewu a jak wysyalm cv
mam codzienie 3-5 tel z hr oraz mam raz na tydz rozmowe tech i nic
wiecej info tutaj
https://wykop.pl/wpis/73118051/tldr-szukam-pracy-jako-java-developer-juz-4-msc-i-
cv mam spoko bo mam rozmowy z hr (cv pisalem pod baby z hr bo czesto ludzie tehcniczni nie patrza na nie a pierw hr ocenia czy przejde dalej)
https://ibb.co/WycDY4B
jak wysylalem cv w jezyku ang to zero odzewu a jak wysyalm cv

bruhmomentow +10
ile macie zwykle otwartych kart w przeglądarce?

Mirki jak policzyc Tmax (Tau maksymalne) dla tej belki?
Tak w ogóle to widać, że on dopiero się tego uczy, więc lepiej żeby nauczył się korzystać z ogólnego wzoru na ścianie powiązanym z momentem statycznym i powinien przećwiczyć właśnie na najprostszym przypadku prostokątnym.
T- siła 60kN
Sx- moment statyczny w miejscu liczonych naprężeń (dla prostokąta jest to jego środek ciężkości
Ix- moment bezwładności przekroju prostokąta
b- szerokość prostokąta
@flager: Wybacz, taka odpowiedź przyszła mi do głowy i zupełnie zapomniałem o innym, nieco budowlanym podejściu do tematu.
@Tutanchamon: Autorze, w takim razie w rozwiązaniu na studia posiłkuj się pomocami w postaci wpisów nie moich, a współrozmówców. Ale o drodze wyliczania naprężeń tnących jak podałem też pamiętaj. Przyda się w życiu.
@kadetPirx: Rzecz w tym, że w konstrukcjach betonowych właśnie używa się wzoru tego który podałeś i wytrzymałość betonu na ścinanie określa się za pomocą średnich naprężeń.
To co ja zasugerowałem w pierwszym komentarzu jest natomiast wzorem ogólnym dla dowolnego przekroju, w każdej dziedzinie opierającej się na wytrzymałości materiałów.
@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach).
@zaciekly_azot: Nie są tożsame
@zaciekly_azot: Wszystko zależy od konkretnego przypadku, a w przypadku tego wpisu gdzie jest mowa o przekroju kwadratowym tan wzór jak najbardziej jest merytorycznie poprawny.
No chyba, że uważasz, że polskie normy oraz eurokody są niemerytoryczne.
Ale z tym "
@flager: to że coś w swoim wzorze zawiera wyłącznie zmienne, które można odnieść do mnożnika siły/pole nie oznacza że jest poprawne merytorycznie- wzór który podałem wyżej faktycznie może się tak uprościć, ale nie ma to żadnego uzasadnienia w myśl teorii wytrzymałości materiałów (jest to po prosta operacja algebraiczna na symbolach)." zgadzam się pełnym sercem. W myśl
Po prostu kadetPirx podał końcowy zredukowany wzór, końcowy wynik, właśnie dla tego konkretnego przekroju, tym bardziej że było pytanie o naprężenia max, nie ich przebieg.
Sam bym tak zrobił, gdybym np. miał go komuś przypomnieć, ale uważam, że OP jako początkujący student powinien policzyć to z ogólnego wzoru na ścinanie na najprostszym prostokątnym przypadku i zasugerowałem tą samą
Niemniej właśnie jako początkowy student powinno się poznać całą teorię wytrzymałości i wg niej rozwiązać zadanie (skoro zagadnienie posta dotyczy wytrzymałości). Dopiero jak się pozna podstawy można bawić się we wszelkie inzynierskie uproszczenia- wzory o których mówisz wprowadzono nam dopiero na 3 roku... Natomiast pierwsze starcie z wydymałą to właśnie te wzory które ja wstawiłem. Tym bardziej, że zaraz kolega
@zaciekly_azot: Całkowicie się z tym zgadzam.
Na boku trochę złośliwe napiszę, że skoro OP musi pytać o rozwiązanie tak podstawowego przypadku, to coś słabo widzę jego karierę inżyniera. ;)