Wpis z mikrobloga

https://www.wykop.pl/link/4098437/najlepsze-gry-rpg-wszech-czasow-lista-top-100-erpegow-wg-portalu-gry-online/

Artykuł co prawda clickbaitowy, ale dawno nie było takiej listy pod tagiem crpg i na wykopie w ogólności, a jest to zawsze szansa uświadomienia przeciętnym graczom, że istnieją znacznie lepsze erpegi niż Skyrim (bleeeee...) czy WIedźmin (to jeszcze od biedy ujdzie). Dla ułatwienia i zmniejszenia nabijania wyświetleń GOL-owi sporządziłem pełną listę gier, bez potrzeby klikania w 20 podstron.

Z tego wszystkiego najbardziej smuci ankieta, w której najlepsze erpegi z listy dostały naprawdę marną liczbę głosów.

#gry #crpg #rpg #wiedzmin3 #gothic #baldursgate
Bethesda_sucks - https://www.wykop.pl/link/4098437/najlepsze-gry-rpg-wszech-czasow-li...

źródło: comment_uSb4TZiATmWu7EKqF3LmdAhoTeElOyeZ.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

za to 'rpg' w tytule masz dzialo na ryj typiarzu

@Melcma: lol
Przyjęło się, że RPG odnosi się zarówno do gier tabletop jak i komputerowych, stąd w nazwie artykuł masz top RPG, a nie cRPG, a największe fora o grach RPG to RPG Codex czy RPG Watch, a nie cRPG Codex.
  • Odpowiedz
Cale top 10 wygląda ok tylko w planetscape torment nie grałem

@Szyna1: /facepalm

to co jest według ciebie najlepsze nie znaczy, że dla większości takie być musi

@harnas_sv: No i dlatego to nie jest top RPG tylko najpopularniejsze gry RPG. Najlepsze gry RPG da się dość łatwo wskazać i taki Skyrim dla idiotów czy Baldur's Gate, które w porównaniu choćby do Fallouta czy Arcanum jest prymitywne najlepsze na
  • Odpowiedz
@Primbledon: Tak się składa, że w nowe gry też się zagrywam, ale potrafię stwierdzić, że w porównaniu do klasyków to są niedoróbki. Wiedźmin 3 jest dobry jak na grę action RPG, ale to krok w tył w stosunku do choćby Wiedźmina 1. DOS 2 też jest dobre, ale do klasyków nie ma startu i nie dlatego, że jest nowe, ale dlatego, że ma np. skopane walki i tworzenie postaci (w
  • Odpowiedz
słaba lista. Pokazuje, że użytkownicy gola generalnie nie grają w erpegi i ich nie znają.

@Lisaros: To plankton jest, mainstremowy. Im większy portal, tym więcej chłamu ma powodzenie. Filmwebowa lista 500 też wali gównem na kilometry, nie wiem, czy nie bardziej.
  • Odpowiedz
@Primbledon
Nie mam czasu na elaboraty więc w skrócie: Wiedźmin 1 to klimatyczny erpeg z świetnym systemem alchemii, tworzącym bardzo zgrabną całość. W3 to symulator chodzenia, który nie szanuje czasu gracza i w którym wrzucono od groma niepotrzebnych elementów jak wymuszenie naprawiania ekwipunku, zbieractwo i MMO-owe questy. Generalnie postawiono na ilość, a nie jakość, a W1 zanim zdąży się znudzić kończy się.

Co do DOS-a zaś, cała taktyka opiera się o
  • Odpowiedz
MMO-owe questy

@Bethesda_sucks: które to mmowe questy? W jedynce się zdarzały, w trójce - nie, chyba że liczysz zlecenia, ale to zlecenia, c'mon. Aha, możesz myśleć też o krwi i winie, za krew i wino cd projekt powinien przeprosić.
  • Odpowiedz