Wpis z mikrobloga

To jest problem ostatnich kilku miesięcy.

@archemicuss: byli ludzie, którzy problem widzieli zanim stał się taki duży jak jest dziś. Ilość tps przy obecnym rozmiarze bloku był znany od dawna. Od dawna wiadomo było, że jest za niski. Kwestia czasu było, że przepustowość nie dogoni za popularnościa.
  • Odpowiedz
@fervi: poszukaj tych odnośnie fee. Niestety szybko są usuwane.

@koob: Nie wiem, nie wnikam. Podejrzewam, że po obu stronach jest propaganda, skoro nie wiedziałeś o medialnej stronie Rodżera

@fervi: HK agreement,
  • Odpowiedz
ale Bitcoin Cash powstał przed Segwitem

@fervi: przed wprowadzeniem segwita, nie przed powstaniem. Segwit długo nie miał wsparcia minerów, żeby "wejść" do sieci.
  • Odpowiedz
@koob: Zgadza się. Co jest smutne, bo może bylibyśmy w innym punkcie. Może już LN by śmigał kto wie (LN nie wymaga Segwita, ale jest bezpieczniejszy z nim)
  • Odpowiedz
Ale to sprawi, że będziemy mieli ilość nodów w Bitcoin Cash - z 5 nodów, bo reszta na serwerach tymczasowych.

@fervi: retoryka o centralizacji jest taka, że każdy może uruchomić noda. Co z tego, że każdy może mieć noda jak nikogo nie stać na "przelew" ? LN też wprowadza centralizacje. Argument, że każdy ma mieć noda jest bez sensu. Nawet Satoshi przewidział, że nodami będą wyscpecjalizowane maszyny w hostingowniach, a
  • Odpowiedz
Argument, że każdy ma mieć noda jest bez sensu.

@koob: Wyobrażasz sobie pobrać plik z torrenta gdy seederów prawie nie ma, a plik jest duży?

Node spełnia kluczową rolę dla sieci, to nie tylko programik odpalony na komputerku. Ma wspierać sieć w razie awarii i weryfikować transakcje (czy są
  • Odpowiedz
@koob: Problem z segwitem jest taki, że giełdom nie chce się zrobić update portfela a userom wygenerować nowych adresów. Ja jak wszedł segwitt i trezor zaimplementował to w sofcie od razu przelałem wszystko z natywnego adresu na segwit a też nie było mi to na rękę bo miałem kilka airdropów na tym adresie zarejestrowanych. Bitbay można powiedzieć, że jest sporą giełdą i obraca niezłym kapitałem i mają segwit. Dla mnie
  • Odpowiedz
Może dlatego, że nie ma na to żadnych dowodów?

@Kliko: A czego się spodziewałeś, informacji dużej "TAK, JESTEŚMY PRZEKUPIENI"? Na tyle, żeby wykazać takie coś i stwierdzić - o kurde to jest.
  • Odpowiedz