Jak byłem dzieciakiem to udawało mi się osiągnąć taki dziwny stan, strachu, derealizacji, kiedy zagłębiałem się w taką myśl: co by było, gdyby nic nie było? Na pierwszy rzut oka to takie zwykłe pytanie, ale jak się zagłębiałem w to, próbowałem sobie wyobrazić, że nie ma nic, nas ludzi, wszechświata, czasu, no po prostu nie istnieje NIC, to udawało mi się wpaść właśnie w taki dziwny stan jakiegoś strachu czy derealizacji, który po chwili oczywiście znikał, teraz jak mam 27 lat to już jakoś nie udaje mi się tego dokonać i w zasadzie dobrze, bo to było przerażające uczucie, jakby jakiś błąd w matrixie ... miał ktoś coś podobnego? #pytanie #filozofia #psychika #psychologia #psychiatria #nauka #fizyka #pytaniedoeksperta #rozkminy
@LubieDlugoSpac: Zwątpić we wszystko i stracić grunt pod nogami. Boimy się tego. Spróbujcie zwątpić we wszystko. Wiem po sobie, że zbliżając się do tego stanu czujemy ogromny, irracjonalny lęk. Boimy się przestać istnieć? Jak najszybciej szukamy jakiegoś punktu podparcia. Staramy się wrócić do normalnego, spokojnego świata. Zazwyczaj nam się to udaje. Jak wielu ludzi próbuje czegoś takiego i dochodzi już do stanu, w którym pozostaje właściwie nic? - napisałem to
@LubieDlugoSpac: Dlaczego mi o tym przypominasz ;/ W moim przypadku jest tak, że jak zagłębie się w myśli, że no niby teraz żyjemy, bawimy się, korzystamy z tego co mamy, ale potem nie ma nic, jest całkowita pustka i się tego nigdy nie odwróci to pojawia się właśnie uczucie takiego strachu. W sumie ciężko opisać to uczucie, no ale nie jest ono za przyjemne.
@LubieDlugoSpac: @Dawidk01: @ldldld: Stan pustki przeraża, bo nie jesteśmy na niego gotowi. Podobnie jak z refleksją na temat śmierci. Łączy je bowiem nieistnienie, niebyt. Mimo wszystko niezmiernie cenię sobie takie przeżycia, świadomie obdarte z nędznych prób ucieczki od nieuniknionego. Myślę, że w przypadku relatywnie zdrowej psychiki potrafią działać niczym katalizator dojrzewania.
@biliard: na mnie źle nie działają (z punktu widzenia psychiki). Ale jakbym zaczął się bać, że może jestem chory czy coś, bo mam takie przeżycia - wtedy mogłoby być różnie ;p
Do wygrania Król Złoty - Zygmunt I Stary To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17 Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu. Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
No i po co jej to? Fajna, zgrabna, wyksztalcona dziewczyna ale musi sobie cos oszpecic bo inaczej sie udusi. Zeby to chociaz sexy bylo troche czy cos. Tak wiem kazdy robi ze swoim ciałem co chce. #tatuaze #instagram #tinder #pytanie
#pytanie #filozofia #psychika #psychologia #psychiatria #nauka #fizyka #pytaniedoeksperta #rozkminy
Boimy się tego. Spróbujcie zwątpić we wszystko. Wiem po sobie, że zbliżając się do tego stanu czujemy ogromny, irracjonalny lęk. Boimy się przestać istnieć? Jak najszybciej szukamy jakiegoś punktu podparcia. Staramy się wrócić do normalnego, spokojnego świata. Zazwyczaj nam się to udaje. Jak wielu ludzi próbuje czegoś takiego i dochodzi już do stanu, w którym pozostaje właściwie nic? - napisałem to
Komentarz usunięty przez autora