Wpis z mikrobloga

Poszedłem matkę zarejestrować na rezonans magnetyczny.

[Ja]: Dzień dobry chciałbym moją mamę zarejestrować na badanie rezonansem magnetycznym.
[Pani w okienku]: Proszę o skierowanie.
[J]: Proszę.
[Pwo]:
[Pwo]: Czy czwartek o 7:30 może być?

No niestety Mireczki nie może być ponieważ mama ma bóle kręgosłupa które ostatnio uniemożliwiają jej chodzenie...

[J]: Oczywiście może być, ale nie dałoby się znaleźć czegoś wcześniej, np. jutro? Może być w dziwnych godzinach, dostosujemy się.

Kobieta odrywa wzrok od kumputera i patrzy na mnie spojrzeniem, którym normalnie patrzysz na studentów AGH i mówi:

[PwO]: Czwartek, 7:30 , 14 czerwca 2018, proszę Pana.

Śmiech przez łzy.

Kurtyna.

#protip Jeżeli na skierowaniu od lekarza specjalisty ( w tym przypadku neurobiologa) nie macie adnotacji PILNE, nie będziecie przesuwaniu w kolejce "do przodu" nawet jeżeli zwolni się miejsce. Swoją drogą zapytany co by to dało, zostałem poinformowany, że w przypadku adnotacji PILNE zostałbym wpisany na... kwiecień.

255 zł ubezpieczenia zdrowotnego co miesiąc (DG) i w momencie kiedy muszę skorzystać ze Służby Zdrowia płacę i tak 450 zł za prywatne badania... WINCYJ PINIONDZÓW DLA REZYDENTUFFF, min. 6,8% KGB!!!!

#medycyna #sluzbazdrowia #truestory #gorzkiezale
  • 225
@Kevin_Spacey: Przeżywasz jakbyś nie wiedział jak jest. Miałem identyczną sytuację, tyle że dotyczyła mnie. I #!$%@?, że płacę składki jak i tak musiałem wyciągnąć pieniądze i iść prywatnie. Tylko różnica jest taka, że nie przybiegłem tutaj wypisywać swoich żali. Żyjemy w takim kraju a nie innym, ale i tak uważam, że nie jest źle. Bo za 300zł miesięcznie, kiedy "rozwalisz sobie głupi ryj" operacja będzie w cenie - a nie przyniosą
Kolejki są dlatego ponieważ pacjentów za darmo z NFZ urządzenie kupione za publiczne pieniadze obsługuje we wtorki od 11:30 do 13:15 a przez pozostałą część tygodnia #!$%@? pacjentów prywatnie dla firmy brata ordynatora szpitala.

@Kevin_Spacey: Masz na to jakiś dowód przyjacielu? Jak tak to kręć aferę

@Kevin_Spacey Akurat jestem dwa tygodnie po badaniu rezonansem magnetycznym i muszę się wtrącić. Owszem, kolejki są bardzo długie, sam czekałem prawie rok ponieważ podobnie jak Twoja mama również nie miałem wpisanego PILNE. Natomiast nie powoduje to braku możliwości wcześniejszego badania. Pierwotnie badanie miało zostać wykonane w styczniu, ale 2 razy przesuwano mnie do przodu.
Wspólczuję mamie i kibicuję.
@Kevin_Spacey: burzysz się o śmieszne 250 zł, który kraj będący w czołówce usług medycznych na świecie ma taką składkę? Ja składki zdrowotnej place 4x tyle, a jednak mam świadomość, że nakłady te powinny być większe. Gdybym miał głupi wyrostek operować za własny hajs (a poza licznymi złamaniami to już zdążyłem to przeżyć) to musiałbym przez rok dwa żyć o chlebie i wodzie.
@Kevin_Spacey: Oczywiscie jest to skandal, ze tak dlugo trzeba czekac- ale zgodnie z przedmowcami wynika to z braku pieniedzy przeznaczanych na sluzbe zdrowia. Niestety, bez pieniedzy nie bedzie bialego personelu i odpowiedniego sprzetu :( trzymam kciuki za mame :)
A wiesz skąd takie duże nakłady na służbę zdrowia w Kanadzie? To nie podatnicy się składają tylko KAŻDA FIRMA wydobywcza w Kanadzie jest zobowiązona bodajże 20% przychodów oddać na ten cel.

@Kevin_Spacey: Jeśli tak jest to ta twoja kanadyjska prywatna służba zdrowia finansowana jest z podatków. Firmy wydobywcze to też podatnicy.

Większość naprawdę myśli, że więcej kasy rozwiąże problem kolejek,

Przyczyna gigantycznych kolejek jest prosta - NFZ od lat finansuje niewystarczającą
@Kevin_Spacey: Ale ty rozumiesz że dzieje się tam dla tego że NFZ po tym jak kupił za miliony MR nie daje pieniędzy na więcej badań? Rozumiesz że rezonans działa od 11 do 13 bo za tyle płaci NFZ? Nie mówiąc o tym że mało który szpital ma MR za własne pieniądze, większość to formy zewnętrzne patrz Helimed i nie #!$%@?.
Dobrym sposobem byłoby tworzenie dla lekarzy umów zakazaujacych podejmowania im pracy w wiecej niż jednym- dwóch miejscach aby uniknąć tego że o 9:30 nie ma na miejscy pracy lekarza który zaczął przyjmować o 8.

@Kevin_Spacey: Skoro lekarze pracuje na 3 etatach i dalej jest ich za malo, to co sie stanie jesli ograniczysz ich do pracy w jednym miejscu przez 8 godzin dziennie? Kiepski troll jest kiepski. #usunkonto