Wpis z mikrobloga

Poszedłem matkę zarejestrować na rezonans magnetyczny.

[Ja]: Dzień dobry chciałbym moją mamę zarejestrować na badanie rezonansem magnetycznym.
[Pani w okienku]: Proszę o skierowanie.
[J]: Proszę.
[Pwo]:
[Pwo]: Czy czwartek o 7:30 może być?

No niestety Mireczki nie może być ponieważ mama ma bóle kręgosłupa które ostatnio uniemożliwiają jej chodzenie...

[J]: Oczywiście może być, ale nie dałoby się znaleźć czegoś wcześniej, np. jutro? Może być w dziwnych godzinach, dostosujemy się.

Kobieta odrywa wzrok od kumputera i patrzy na mnie spojrzeniem, którym normalnie patrzysz na studentów AGH i mówi:

[PwO]: Czwartek, 7:30 , 14 czerwca 2018, proszę Pana.

Śmiech przez łzy.

Kurtyna.

#protip Jeżeli na skierowaniu od lekarza specjalisty ( w tym przypadku neurobiologa) nie macie adnotacji PILNE, nie będziecie przesuwaniu w kolejce "do przodu" nawet jeżeli zwolni się miejsce. Swoją drogą zapytany co by to dało, zostałem poinformowany, że w przypadku adnotacji PILNE zostałbym wpisany na... kwiecień.

255 zł ubezpieczenia zdrowotnego co miesiąc (DG) i w momencie kiedy muszę skorzystać ze Służby Zdrowia płacę i tak 450 zł za prywatne badania... WINCYJ PINIONDZÓW DLA REZYDENTUFFF, min. 6,8% KGB!!!!

#medycyna #sluzbazdrowia #truestory #gorzkiezale
  • 225
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kevin_Spacey: Ależ p--------z :) Czwartek to bardzo dobry termin jak na polskie warunki, raptem za 3 dni. Są kolejki, sprzętu jest mało, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Niektórzy na PILNĄ operację czekają miesiącami, ty się spinasz o 3 dni?
  • Odpowiedz
@swinkapl: Kolejki są dlatego ponieważ pacjentów za darmo z NFZ urządzenie kupione za publiczne pieniadze obsługuje we wtorki od 11:30 do 13:15 a przez pozostałą część tygodnia o-------a pacjentów prywatnie dla firmy brata ordynatora szpitala.
  • Odpowiedz
urządzenie kupione za publiczne pieniadze obsługuje we wtorki od 11:30 do 13:15 a przez pozostałą część tygodnia o-------a pacjentów prywatnie dla firmy brata ordynatora szpitala.

@Kevin_Spacey: .... bo nie ma pieniędzy na zatrudnienie ludzi. Koło się zamyka. Kurtyna.
A sam sprzęt i tak pewnie kupiony przez WOŚP.
  • Odpowiedz
@LuckyLuq: Skoro nie ma ludzi, sprzęt kupuje WOŚP to na co idzie miesięcznie 255 zł składki zdrowotnej? Rozumiem że to to słynne placebo żebym mógł spać spokojnie mając poczucie fałszywego bezpieczenstwa.
  • Odpowiedz
@Kevin_Spacey: To, że w NFZ pieniądze się rozpływają, to nie wina rezydentów. Oni chcą lepszych warunków pracy. Ludzie chcą lepszej opieki. Zwiększenie składek oczywiście nic nie da.

Trzeba rewolucji u władzy i całkowitej zmiany w leczeniu publicznym. NFZ musi zniknąć, i zostać zastąpiony czymś mądrzejszym.
  • Odpowiedz
@Kevin_Spacey: twoje składki nie są gromadzone dla Ciebie tylko zużywane też na innych pacjentów. Po drugie 255zł to jest żałośnie niska składka zdrowotna, rocznie więcej płacę na wywóz śmieci.
  • Odpowiedz
  • 112
@Kevin_Spacey

Jedna plytka ortopedyczna potrafi kosztowac 15 k, a ty tutaj sie burzysz o 250 zlotych.

Znajdz ubezpieczyciela, ktory ci za tyle pokryje praktycznie wszystko jak NFZ.
  • Odpowiedz
@mlodysum: Nie. Płacę za usługi którzych NIE OTRZYMUJĘ. To zasadnicza różnica. Dla ciebie 250 zł x 12 to śmieszne pieniądze za " usługę ", dla mnie to 6000 zł rocznie które wydaje NA NIC. Po prostu biorę dwie i pół wypłaty i spuszczam w kiblu.

Problemem jest złe zarządzanie, nieefektywność, korupcja i zabetonowanie środowiska co zreszta młodzi lekarze potwierdzili strajkiem.

Tylko oni chcą żebyśmy im dali jeszcze więcej pieniędzy i
  • Odpowiedz
@Kevin_Spacey: Brawo, właśnie zfinansowałeś 1,5 dnia pobytu na OIT, 1/2 wartości operacji wycięcia wyrostka i 1/10 wartości operacji ortopedycznej.

To są śmieszne pieniądze.

Zrozum, że płacąc na NFZ, płacisz dokładnie takie samo ubezpieczenie jak
  • Odpowiedz
@mlodysum: W trosce o jakość usług chroni się lekarski rynek pracy przez lakarzami zza Wschodu tak pozwalając równocześnie na wolny przepływ pracowników szkolonych w polskich uczelniach na wyjazd zza granicę ?
  • Odpowiedz