Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,

Zaczynam swoją przygodę z bieganiem (na razie biegam od tygodnia - ok. 25 minut dziennie) i chciałem się zapytać, gdzie mogę dobrać buty do biegania?

Czytałem, że jest to bardzo ważne, żeby unikać kontuzji. Podobno w większości profesjonalnych sklepów biegowych możemy sobie zrobić różnego rodzaju testy np. na bieżni czy przy pomocy skanera. Jednak najważniejsze podobno są pytania (mały wywiad) jaki zrobi z nami profesjonalny doradca.

Czy jakiś Mirek z #wroclaw lub okolic może polecić sklep, w którym naprawdę profesjonalnie doradzą wybór odpowiednich butów?

#bieganie #biegambolubie #biegajzwykopem #ruszmirko #sport #trening #sztafeta #buty
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@QiQu dlaczego tak, uważasz? W moim mieście nie ma takich sklepów, muszę specjalnie dojechać 70 km do Wrocławia i wolałbym trafić od razu w dobre ręce niż włóczyć się po przypadkowych sklepach... ( _)
  • Odpowiedz
@Psibob: Są różne typy obuwia. Dla osób biegających neturalnie, dla pronatorów albo dla supinatorów. Odpowiednio dobrane buty mają zapewnić, że nawet jak stawiasz stopę w jakiś mniej naturalny sposób, to nic Ci nie będzie. Możesz to ocenić samemu, np. patrząc na to jak zużywa się podeszwa w starych butach, albo iść do sklepu dla biegaczy, gdzie ktoś zobaczy jak biegasz i Ci dobierze buty. Uwaga - buty z takich sklepów
  • Odpowiedz
@Psibob: W budynku NOT był kiedyś sklep, gdzie gość profesjonalnie podchodził do klienta i doradzał. Teraz ma tez chyba sklep internetowy, ale nazwy nie pamiętam.

edit: klik
  • Odpowiedz
@Psibob: z tego co widzę one+ są w tej samej cenie co one. Myślę, że w tej półce cenowej to obojętne, chociaż przy opisie one+ stoi, że są przeznaczone na bieżnię.
  • Odpowiedz
Czytałem, że jest to bardzo ważne, żeby unikać kontuzji.

@Psibob: nonsens, ciało ludzkie samoistnie jest przystosowane do biegania. Pamiętaj, że wieśniacy w Afryce są szybsi od geparda. Kwestia dystansu. Taka była taktyka polowania na sawannach, gonić aż samo padnie.
Ponoć kontuzji nie dostają biegacze którzy biegają w starych butach. Ich cały układ biegowy nie jest rozleniwiony. Ścięgna też przystosowują się do obciążeń.
  • Odpowiedz