Aktywne Wpisy
ziomus13 +698
Wczoraj córa 7lvl chciała siedzieć w domu. Wyciągnąłem ją siłą na spacer, razem z 0,5 rocznym latoroslem. Bez żony, bo zabrała się za porządki. Zabrałem ją najpierw do lasu, gdzie widziała sarny i mnóstwo ślimaków. Później na łąkę, gdzie ogladala sobie krowy. Na koniec na stację i pojechaliśmy sobie pociągiem. Połaziliśmy po mieście i po 1h pociągiem powrotnym wróciliśmy. Całość trwała 3,5h. Córa stwierdziła że to był cudownie spędzony czas. Nie sądziła,

kamil-tumuletz +296
#kanalzero #oszukujo
Kanał Zero, wspólnie z jednym ze swoich głównych sponsorów – Bankiem Zen – ogłosił konkurs, w którym należało pokazać lub opisać, w jaki sposób osiąga się stan Zen. Liczyła się kreatywność – można było przesłać zdjęcie, można było napisać tekst. W dzisiejszych czasach wiadomo, że wiele osób korzysta z ChatGPT, ale mimo wszystko oczekuje się jakiegoś zaangażowania i oryginalności.
Konkurs miał jasno określony regulamin, w tym datę
Kanał Zero, wspólnie z jednym ze swoich głównych sponsorów – Bankiem Zen – ogłosił konkurs, w którym należało pokazać lub opisać, w jaki sposób osiąga się stan Zen. Liczyła się kreatywność – można było przesłać zdjęcie, można było napisać tekst. W dzisiejszych czasach wiadomo, że wiele osób korzysta z ChatGPT, ale mimo wszystko oczekuje się jakiegoś zaangażowania i oryginalności.
Konkurs miał jasno określony regulamin, w tym datę
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

https://www.wykop.pl/link/3975501/i-zasada-dynamiki-newtona-w-praktyce/
Inercja liści na trampolinie
#gif #dziwniesatysfakcjonujace #nauka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #fizyka
źródło: comment_OwDmo51BmI7dgxU5yNrIuevlHdmqIDlc.jpg
PobierzTak jakbyś wziął na rękę jakąś piłeczkę i szybko zabrał spod niej rękę (do dołu) - spadek swobodny, pomijając oczywiście to czy z powietrze wpływa na ruch piłki, w naszym przypadku liści ¯\_(ツ)_/¯ A może i pewnie wpływa
A jak ktoś uważa, że te liście ciągle na tej samej wysokości względem ziemi są
Komentarz usunięty przez autora
@Rodzynek_w_serniku: Ani ślepi ani głupi. To co napisałem o sile reakcji podłoża dotyczy momentu w którym liście leżą na trampolinie. Potem trampolina znika, siła reakcji podłoża zanika i liście zaczynają przyśpieszać pod wpływem przyśpieszenia grawitacyjnego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tarcie_(fizyka)
Jeżeli między mną a siłą grawitacji, która próbuje mnie ściągnąć co środka Ziemi znajduje się jakaś przeszkoda, w tym przypadku trampolina, to czy byłoby tarcie czy nie, nie będę się przesuwał w kierunku środka Ziemi bez względu na tarcie "fizyku" z bożej łaski.