Wpis z mikrobloga

@getin: liść leży i ma prędkość 0 względem kamery
podłoże "znika"
na liść ciągle działa siła przyciągania ziemskiego, a tarcie w przeciwną stronę przestało
Liść zaczyna spadać swobodnie, ale bardziej rozpędzony skoczek zdążył już p----------ć siatkę
  • Odpowiedz
@yeloneck: @Waldeck_13: Na liść działa siła grawitacji i liść naciska tą siłą na podłoże(akcja). Podłoże odwzajemnia tę siłę(reakcja) dzięki czemu liść nie przyśpiesza i nie zmienia pozycji. @wytrzzeszcz nazwał to tarciem. Ja powiedziałbym że to siła reakcji podłoża. Ale nie jestem pewien czy to prawidłowa terminologia.
  • Odpowiedz
@Waldeck_13: No o tym właśnie mówię, że @wytrzzeszcz wie o czym mówi ale brakło mu słowa. Więc zacząłem się zastanawiać jakiego słowa powinien w tym miejscu użyć.

Nie jesteśmy przecież botami żeby zgłupieć i całkowicie zgubić sens przez jedno nieprawidłowo użyte słowo.
  • Odpowiedz
@Waldeck_13: @AdireQ: Nazywa sie to tarcie statyczne, które jest wyższe niż tarcie dynamiczne. Mówiąc inaczej jak coś na czymś stoi, leży to działa między nimi siła tarcia. Mimo, że prawdziwego tarcia tam nie ma nic o nic nie trze xD
  • Odpowiedz