Wpis z mikrobloga

Co ci do tego, że jeden czy drugi rezydent je kawior? Fakty są takie, że rezydenci zarabiają po 6 letnich studiach przez 6 lat (czyli do wieku ponad 30 lat) 2300 złotych w strasznym stresie i pod dużą odpowiedzialnością. Pewnie, że zdarzają się rezydenci z bogatych rodzin lekarskich, ale pomyśl o jakimś Michale lekarzu pasjonacie, lat 28 z pensją 2300 - za co on się ma k---a mać utrzymać w Warszawie czy Wrocławiu? W biedronce zarobiłby podobnie. Powiesz niech idzie do Biedronki, albo niech jedzie na zachód, tylko kto wtedy będzie leczył ciebie w tragicznie niedofinansowanej polskiej służbie zdrowia, gdzie średni wiek pielęgniarki zbliża się do 50 lat? #gorzkiezale #strajk #protest #lekarz
  • 267
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rybsonk: nie tylko im płaci państwo, inne zawody opłacane z budżetowki też często zarabiają G---O.

Państwo zresztą też z d--y kasy nie weźmie, musi zabrać mi czy Tobie więcej, by dać im więcej, taka ciekawostka.
  • Odpowiedz
@rybsonk: i też bogatsze państwo jest w stanie sobie pozwolić na wyższe wynagrodzenia w sektorze państwowym, taka ciekawostka nr2. Więc porównywanie wynagrodzeń na zachodzie a w Polsce nie ma najmniejszego sensu.
  • Odpowiedz
nie tylko im płaci państwo, inne zawody opłacane z budżetowki też często zarabiają G---O.

@cienki137: no więc kolejny raz, skoro inni zarabiają g---o to lekarze też mają zarabiać g---o, do szeregu

Państwo zresztą też z d--y kasy nie weźmie, musi zabrać mi czy Tobie więcej, by dać im więcej,
  • Odpowiedz
@cienki137: no super tylko jak jebnie jakaś firma januszex to jest mała szansa że mnie to dotknie. Jak ktoś z mojej rodziny spadnie z rowerka bo lekarz nie miał czasu/sprzetu/umiejętności lub popełni błąd z przemęczenia albo po prostu czas oczekiwania na zabieg wynosił x lat to jednak nie powiem że j---e mnie to.

I uważam że średnia krajowa jako podstawa wynagrodzenia rezydenta to uczciwa stawka.
  • Odpowiedz
i też bogatsze państwo jest w stanie sobie pozwolić na wyższe wynagrodzenia w sektorze państwowym, taka ciekawostka nr2. Więc porównywanie wynagrodzeń na zachodzie a w Polsce nie ma najmniejszego sensu.

@cienki137: a gdzie ja porównywałem z zachodem? Ja porównuję z innymi zawodami, to jest absurd żeby w Lidlu czy Biedronce zarobki były wyższe niż po 10 latach nauki medycyny
  • Odpowiedz
@gnt_1: kopalnie wymagają dopłat a górnicy trzynastek i innych deputatów, bonusów (których to rzeczy np. lekarze nie mają, dlaczego?), według mnie należy to uciąć
  • Odpowiedz
  • 0
@rybsonk ale ja się z tobą zgadzam xd tylko że górnicy głośniej krzyczą a jak pewnie wiesz zawsze ciężej jest zabrać niż dać
  • Odpowiedz
tylko że górnicy głośniej krzyczą a jak pewnie wiesz zawsze ciężej jest zabrać niż dać

@gnt_1: dlatego teraz lekarze to nadrabiają i krzyczą jeszcze głośniej. Niestety w Polsce od wielu wielu lat to jedyny sposób na uzyskanie czegokolwiek.
  • Odpowiedz
Fakty są takie, że rezydenci zarabiają po 6 letnich studiach przez 6 lat

@fortheworld: Trzeba też podkreślić, że to nie jest znane nam wszystkim "studiowanie", gdzie przez pół roku między sesjami bimba się w akademiku albo pracuje i uczelnię odwiedza wi weekendy. Medycyna to ZAKUWANIE, jeden z cięższych kierunków w Polsce.
  • Odpowiedz
  • 0
@rybsonk nic nie wykrzyczą bo żeby lekarze dostali to ktoś musiałby stracić a jak już mówiłem zabrać jest ciężko

Lekarze jedynie mogliby cokolwiek dostać gdyby przestali leczyć wszyscy, co chyba obaj dobrze wiemy że się nie stanie
  • Odpowiedz