Wpis z mikrobloga

Co ci do tego, że jeden czy drugi rezydent je kawior? Fakty są takie, że rezydenci zarabiają po 6 letnich studiach przez 6 lat (czyli do wieku ponad 30 lat) 2300 złotych w strasznym stresie i pod dużą odpowiedzialnością. Pewnie, że zdarzają się rezydenci z bogatych rodzin lekarskich, ale pomyśl o jakimś Michale lekarzu pasjonacie, lat 28 z pensją 2300 - za co on się ma k---a mać utrzymać w Warszawie czy Wrocławiu? W biedronce zarobiłby podobnie. Powiesz niech idzie do Biedronki, albo niech jedzie na zachód, tylko kto wtedy będzie leczył ciebie w tragicznie niedofinansowanej polskiej służbie zdrowia, gdzie średni wiek pielęgniarki zbliża się do 50 lat? #gorzkiezale #strajk #protest #lekarz
  • 267
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rybsonk no to nie należy żądać żeby państwo więcej płaciło tylko żeby sprywatyzować ten rynek xd ale wtedy mogłoby się okazać że oczekiwania wielu lekarzy okazałyby się nierealne xd

@ZaplutyKarzelReakcji "najbardziej odpowiedzialny zawód na świecie xd" co za bzdura haha ale jak chcesz to płać im więcej xd z własnej ręki
  • Odpowiedz
no to nie należy żądać żeby państwo więcej płaciło tylko żeby sprywatyzować ten rynek xd ale wtedy mogłoby się okazać że oczekiwania wielu lekarzy okazałyby się nierealne xd

@gnt_1: pokaż mi sprywatyzowany rynek medyczny który działa sprawnie i daje wyższy poziom życia ogółowi społeczeństwa.
  • Odpowiedz
@Kapoan: tys., oczywiście. Mój błąd
500 tys. kosztuje wykształcenie lekarza z naszych pieniędzy, do tego płacimy ubezpieczenie zdrowotne. Wg. mnie problemem nie jest płaca, ale natłok pracy spowodowany deficytem lekarzy, bo rzeczywiście za tyle godzin pracy należy się coś więcej. Poza tym cała organizacja służby zdrowia leży i kwiczy.
  • Odpowiedz
@gnt_1: no to najgorszy możliwy przykład, tam tylko najbogatsi mają przyzwoitą opiekę medyczną. Pozostali którzy mieli np. nieszczęście urodzić się z jakimś obciążeniem genetycznym mogą sobie zdychać.
  • Odpowiedz
@Azazeal: żerujesz na państwie? Mam prawo jak każdy inny obywatel kształcić się za darmo w kraju i mną tez prawo z kraju wyjechać (przed, w trakcie i po edukacji). To ze państwo prowadzi dla siebie niekorzystną politykę to nie mój problem, to że jest to niekorzystne dla obywateli i moich przyszłych pacjentów już jest moim problemem i dlatego walczymy o zmiane.
  • Odpowiedz
  • 1
@rybsonk a bo to u nas jest inaczej xd "amputujemy czy prywatnie?" haha przecież u nas albo nawet w Szwecji ludzie umierają w kolejce a bogaci to robią albo prywatnie albo jadą za granicę gdzie są lepsi lekarze
  • Odpowiedz
@gnt_1: no tak, i nikt w Polsce nie leczy raka xd faktycznie xd a sprawdź ile kosztuje leczenie raka w usa xd A i widzę kolega też po seansie botoksu xd haha
  • Odpowiedz
  • 1
@rybsonk nie oglądałem botoksu ale kiedyś leczyłem jedną rzecz i tak to dokładnie wyglądało i w końcu zgromadziłem hajs żeby zrobić prywatnie xd a na inne pierdoły to już nie chce mi się stać w kolejce jak mi raz lekarka powiedziała że najbliższy termin jest 2 lata naprzód xd
  • Odpowiedz
@gnt_1: no właśnie xd i dlatego ty jesteś przeciw postulatom aby było więcej lepszych lekarzy w lepiej wyposażonych szpitalach a kolejki krótsze xd to ma sens kolego xd
  • Odpowiedz
  • 0
@rybsonk bo tyle pieniędzy w Polsce nie ma po prostu a są inne rzeczy które wymagają tych pieniędzy bardziej niż służba zdrowia która c-----o ale jednak jakoś działa
  • Odpowiedz
tyle pieniędzy w Polsce nie ma po prostu

@gnt_1: jest, uważam że służba zdrowia jest ważniejsza niż górnictwo i 500+, o czym już zresztą była dyskusja powyżej
  • Odpowiedz
@szczym_do_ludzi: no kurna porównywanie wynagrodzeń na zachodzie i w Polsce. Moze tak spójrz na inne branże? To może Ci wyjdzie, że wielu młodych w Polsce po studiach j---e 200h miesięcznie za gównianą kasę, podczas gdy za granicą są w stanie się utrzymać, kupić 5 letnie auto i nowy telefon za 5k zł. Przy czytaniu AMA odniosłem wrażenie, że niektórzy próbują z rezydentów zrobić wybawców narodu. Nie tylko oni robią nadgodziny,
  • Odpowiedz
Nie tylko oni robią nadgodziny, nie tylko oni mają problemy z urlopami, szkoleniami, kiepskim wynagrodzeniem itd.

@cienki137: tylko że im płaci państwo a nie wolny rynek. Ma być c-----o bo inni mają c-----o, prezentujesz typowo polaczkowe myślenie.
  • Odpowiedz