Wpis z mikrobloga

@Lusca Stosuje od lat. Jesli nie moge akurat skorzystac z 10minutemail to do rejestracji uzywam etykiety z nazwa danej strony. Czasem w wyciekach baz danych mozna znalezc zrodlo wycieku np. widzisz login+mbank@gmail.com i juz wiesz ze to na pewno oni mieli wlamanie...
  • Odpowiedz
@Lusca: ja też pracuję w QA, jako test developer, więc znam te problemy z autopsji. W wielu wypadkach celowo blokuje się tego typu adresy, ze względu na możliwość generowania multikont. Sam byłem świadkiem, gdy pewien śmieszek zarejestrował 20 tysięcy userów na portalu ecommerce'owym.
  • Odpowiedz
@Lusca Podczas wlamu robi sie kopie listy uzytkownikow. Jesli zalozysz konto na login+etykieta@gmail.com, a podczas upubliczniania listy adresow widzisz etykiete to juz wiesz jaka firma dala ciala. Nawet jesli hakerzy nie podali zrodla wycieku. Tak samo jest ze spamem. Jesli zacznieszz dostawac spam na adres z etykieta to wiesz ktora firma sprzedala Twoje dane.
  • Odpowiedz
@Lusca: Tak swoją drogą nie w temacie, ale kiedyś kupiłem (i w sumie nadal ją mam) domenę .pl, jak "inwestycję", albo uruchomienie serwisu po dnią. W każdym raziejakiś czas temu firma otworzyła swój profil pod tą domeną, tyle, że com.pl. Ile ja na adminowego mejla dostaję wiadomości źle zaadresowanych, to głowa mała i to często z jakimiś poufnymi załącznikami. Na początku co jakiś czas odsyłałem im to, ale mi się
  • Odpowiedz
  • 0
@Lusca jak to nie jest przydatne. Dowolne kropki to zmora dla filtrów antyspamowych, ale błogosławieństwo gdy trzeba zalozyc kilka kont xD ja u siebie na forum eliminuje wszystkie kropki z maila w domenie gmail.com na wstepie przy rejestracji, spamerzy z tego korzystaja nagminnie
  • Odpowiedz
@Lusca: dodam jeszcze, że każdy ma 2 adresy na dwóch domenach"
nazwakonta@gmail.com
i drugi
nazwakonta@googlemail.com

Tak więc jak czasem trzeba gdzieś sie zgłosić do np: konkursu to można to wykorzystywać podwajając swoje szanse bez potrzeby zakładania multikont..
  • Odpowiedz
@Lusca: @sorhu: ja mam własną domenę podpiętą pod Google Apps (kiedy było to możliwe i za darmo) i o ile trick z gmaila znam, to u siebie go nie stosuję, bo... mogę dzięki catch-all wymyślać dowolne loginy np. wykop@pepexd.pl roksa@pepexd.pl jakakolwiekdziwnastrona@pepexd.pl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz