Mam 2 tabele w sqlite jedna ma kolumnę z nazwą drugiej tabeli jako rekord (ma być tego więcej). Kiedy z głównej bazy z nzwami tabel chcę wywołać nazwę to wypluwa mi coś takiego:
('nazwa_tabeli\n',)
i kiedy daję wyszukiwanie po tej wartości to wywala że nie zna takiego rekordu.
co zrobić? jak życ?
oto fragment kodu:
c.execute('SELECT word FROM webwordcheckdatabase WHERE website = ' + str(idname)) c.execute('SELECT website FROM webwordcheckdatabase WHERE website = ' + str(idname))
to są wyszukiwania po głównej tabeli. Na koniec dodaję stringa i może nie zgadza się z metodyką i zmienię to ale na razie chcę znaleźć rozwiązanie obecnego problemu.
#prezydent #usa #polska Czy tylko mi przeszkadzała wczoraj wszechobecna flaga Ukrainy , podczas wizyty Bidena ? Jak na początku serio ich wspierałem to już mam tego powoli dość i ciągle czekam aż Zalenski zacznie usuwać pomniki bandery na Ukrainie
#sql
#naukaprogramowania
Mircy pomocy!
Mam 2 tabele w sqlite jedna ma kolumnę z nazwą drugiej tabeli jako rekord (ma być tego więcej). Kiedy z głównej bazy z nzwami tabel chcę wywołać nazwę to wypluwa mi coś takiego:
('nazwa_tabeli\n',)
i kiedy daję wyszukiwanie po tej wartości to wywala że nie zna takiego rekordu.
co zrobić? jak życ?
oto fragment kodu:
c.execute('SELECT word FROM webwordcheckdatabase WHERE website = ' + str(idname))
c.execute('SELECT website FROM webwordcheckdatabase WHERE website = ' + str(idname))
to są wyszukiwania po głównej tabeli. Na koniec dodaję stringa i może nie zgadza się z metodyką i zmienię to ale na razie chcę znaleźć rozwiązanie obecnego problemu.
Daję wędkę:
idname = "www.wykop.pl"
print('SELECT word FROM webwordcheckdatabase WHERE website = ' + str(idname))
a warunek w WHERE to normalne wyrażenie logiczne (i łańcuch znaków różni się od nazwy zmiennej).