Wpis z mikrobloga

Mircy, jak to jest z pracą dla studenta informatyki. Bo nasłuchałem się w przeszłości wiele o tym jak firmy biją się o informatyków ( ͡° ͜ʖ ͡°), jakie to jest zapotrzebowanie na programistów, itd. Czy jako student zaocznych ( zaczynam 1 semestr na AGH ) mam jakiekolwiek szansę na zdobycie pracy w takich korpo jak IBM, Motorola, Microsoft, ..., w której mogę chociaż po części pokryć koszty studiów? Próbował ktoś czegoś takiego, czy w grę wchodzą tylko darmowe praktyki/staże ( ͡° ʖ̯ ͡°) ?
Planuję jutro/pojutrze podzwonić po firmach, popytać. Ale chciałbym chociaż teraz mieć jakiś wgląd na sytuację.
#agh #krakow #praca #programowanie
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Biją się, ale musisz coś sobą reprezentować. Zazwyczaj same studia nie wystarczą. Musisz dużo sam sie jeszcze douczać.
  • Odpowiedz
Znajomy z metalurgii zatrudnił się w firmie, przy obróbce metalu. Nie dość, że dostaje jakąś tam pensję, to w dodatku firma opłaca mu koszty studiów ( też zaoczne ) w zamian, że po studiach zobowiązał się pracować u nich jeszcze X lat. Jest taka opcja w IT ?
  • Odpowiedz
@goferek: Praktycznie zerowe, jedyne co miałem związanego z IT, to prakyki w serwisie komputerowym ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@zarev: @mzuczek: Podstawy HTML, CSS, Javascript i PHP mam z technikum. Ale w tym momencie uczę się C++. Około 2-3h dziennie. Przerobiłem kurs na cpp0x, teraz studiuję Szkołę Programowania Stephena Prata. Szału więc nie ma :/
@y_paul: serio Comarch aż tak zle
  • Odpowiedz
@Peradius: a tak na powaznie to zapotrzebowanie duze, ericpol(obecny ericsson) i comarch wiodą prym w zatrudnianiu na poczatek po mniej perspektywicznych kierunkach w IT
  • Odpowiedz
@Peradius: Próbuj. Jeśli będziesz umiał coś, co im się przyda, to wezmą. Często właśnie wolą młodych bo raz że mniej kosztują ;) a dwa że nie mają jeszcze za dużo nawyków i łatwo można ich nauczyć pracy w dominującej w firmie metodologii.
  • Odpowiedz
nasłuchałem się w przeszłości wiele o tym jak firmy biją się o informatyków

@Peradius: nie informatyków tylko programistów i nie samych studentów tylko ludzi, którzy coś umieją. Pierwszoroczniaka każdy ma w d*** ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Peradius: Z C++ w Krakowie to wielkiego wyboru mieć nie będziesz poza embedem które raczej zasysa studentów przedmiotów okołoelektronicznych albo telekomów - chociaż inne firmy też istnieją. JVMkowe technologie są o wiele bardziej popularne, chociaż i tutaj są firmy z całego spektrum jakości. Co do korpo to wiele ma różne wymagania dotyczące roku studiów (np nie przyjmują nikogo przed skończeniem drugiego roku) więc raczej się nie ograniczaj do większych firm.
  • Odpowiedz
@Peradius: W Krakowie nie ma Microsoftu. C++ to głównie telecomy jak Nokia, Motorola czy Ericsson.
Co do pracy, jak jesteś dobry, to spokojnie znajdziesz pracę ( ͡° ͜ʖ ͡°) W przeciwnym razie może być problem.
  • Odpowiedz
@Peradius: jak masz 0 doświadczenie to ciężko o pracę w małej/średniej firmie. Natomiast duże firmy/korpo mają odpowiednią papierologie, tzn mają taki nabór studenciaków że automatycznie CV z rokiem studiów <2 rok leci do kosza (przynajmniej tak rozmawiałem z HR w comarchu), bo to jest pierwszy etap odsiewu.

C++ mało, chyba za mało. Coś tam nokia klepie, ale to tam zaraz przy sprzęcie (bardzo nisko), coś tam eset klepie. Generalnie Java
  • Odpowiedz
Z opłacaniem studiów bym nie szarżował, imo zbyt dużo osób jest żeby firma taki rzeczy robiła. A i dla ciebie wiązanie się na X lat z jedną firmą jest strzałem w stope.

@rzuf22: Chyba chodziło mu raczej o to czy poziom zarobków pozwoli na pokrycie kosztów studiów. Jeśli już go przyjmą to powinien sobie na te studia zarobić.
  • Odpowiedz