Gdy zaczynałam kiedyś przygodę z medytacją myślałam, że polega ona na próbowaniu wyłączenia myślenia, dużej koncetracji by mieć 'czysty' umysł w tym czasie. Oczywiście nie wychodzilo mi to, a ja się wkurzałam zamiast odstresować. Teraz już wiem jak bardzo się myliłam. Mózg nie potrafi zajmować się niczym. Ja skupiam się na oddechu, inne myśli przychodzą, ale nie walczę z nimi tylko obserwuję je bez osądzania i pozwalam odejść. Pomaga to w uświadomieniu sobie, że myśli to tylko myśli, taki nasz wewnętrzny komentarz, ale to nie jesteśmy my. :)
@Acetylocholina: Bo tak na prawdę tylko nam się wydaję, że mamy wpływ na to co robimy. W większości mózg robi sam wszystko podświadomie, a nam nie pozostaje nic innego jak to zaakceptować i treningiem zmienić pewne jego nawyki ( ͡°͜ʖ͡°)
@Acetylocholina: Źle do tego podchodzisz. Nie to że nie potrafi się zajmować niczym tylko przestań robić cokolwiek. Zaniechaj wszelkiej pracy Twojego ciała, prócz naturalnych odruchów, oddychania. Na początku to trudne ponieważ w ogóle nie wiadomo o co chodzi, czuje się człowiek roztargniony. Medytacja nie następuje od razu o już, na początku potrzeba skupienia i cierpliwości do siebie. Polecam liczyć do 4 do 10 do ilu się chce ciągle i skupić
@fruktoza: Ja myślę, że moje podejście jest dobre. Ty piszesz o skupieniu na liczbach, a ja skupiam się na oddechu. Podchodzę do niej jako praktyki uważności i jako techniki mindfulness.
@Acetylocholina: To nie ma znaczenia na czym się skupisz. Ważna jest sama medytacja. Więc ja tylko wyrażam swoje zdanie. Pragnę jedynie abyś je wzięła pod uwagę.
@fruktoza: Są tysiące technik medytacyjnych. Myślę, że każdy potrafi sobie sam wybrać najodpowiedniejszą i nie ma czegoś takiego, że ta czy inna jest gorsza.
@Acetylocholina: daleko mi od regularnego medytowania, podczas ćwiczenia jogi czas zawsze za szybko ucieka. ale nadal pamiętam, kiedy w zeszłym roku miałam jednorazową sesję medytacji i po prostu poczułam "wyłączenie" się na dobre kilka minut. super uczucie :3
Cześć mirki! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie! Dziś w nocy skradziono #rower mojej różowej w #poznan z klatki bloku przy grunwaldzkiej. Jeżeli ktoś zauważy proszę o kontakt. #rowery #kradno
Takie pytanie, może głupie może nie. Dlaczego niektórzy chwaląc się swoimi portfelami/transakcjami cenzurują ilość posiadanych akcji lub kwoty? #gielda
16/30
Gdy zaczynałam kiedyś przygodę z medytacją myślałam, że polega ona na próbowaniu wyłączenia myślenia, dużej koncetracji by mieć 'czysty' umysł w tym czasie. Oczywiście nie wychodzilo mi to, a ja się wkurzałam zamiast odstresować.
Teraz już wiem jak bardzo się myliłam. Mózg nie potrafi zajmować się niczym. Ja skupiam się na oddechu, inne myśli przychodzą, ale nie walczę z nimi tylko obserwuję je bez osądzania i pozwalam odejść. Pomaga to w uświadomieniu sobie, że myśli to tylko myśli, taki nasz wewnętrzny komentarz, ale to nie jesteśmy my. :)
#medytacja #feels #prokrastynacja #psychologia
@fruktoza: Dlatego powinieneś unikać takich stwierdzeń ;)
@mladic_: Popularna miskoncepcja, też kiedyś myślałem, że to o to w tym chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)