Wpis z mikrobloga

Nowy projekt. Programista 10K - Grupa FB #programista10k

Sporo czasu spędzam na szukaniu ciekawych ofert, zagadywaniu do firm i tworzeniu prasówek, skąd mam kilka wniosków, które pewnie są oczywiste i dla Was. Generalnie spory bałagan na grupach Fb, a 80% ofert to obecnie te od agencji HH (do których nic nie mam), a nie od firm, z którymi każdy raczej wolałby mieć bezpośredni kontakt, dodatkowo widełki są na maxa rozciągnięte (w stylu 5-15K)...

Prasówki już komuś tam pomogły, dlatego zapraszam wszystkich do nowej, nieco innej grupy: "Programista 10K"

➡ zero spamu
➡ bez pośredników (sorry)
➡ dobre firmy, znane marki
➡ dolna granica widełek > 10K netto
➡ oferty i firmy, które dotychczas nie rekrutowały przez Fb.

Taka idea.

Obiecuję, że tak samo jak z prasówkami, tutaj regularnie, każdego dnia, będziecie mogli poznać firmy, które rekrutują i dobrze płacą. Grupę będę rozwijał tak jak prasówki: czyli powoli, organicznie, systematycznie, dzień po dniu. ;)

Dajcie znać, co myślicie o pomyśle. Naturalnie zapraszamy do dołączenia do grupy i zaproszenia znajomych programistów.

https://www.facebook.com/groups/248011279020553/

Stay tuned!

#justjoinitoferty #pracait #programowanie #informatyka #it #programista10k #programista15k #java #php #ruby #javascript #python #scala
StartupCribs - Nowy projekt. Programista 10K - Grupa FB #programista10k 

Sporo cza...

źródło: comment_jvpds5QWhWIPypem9tmvx71yQuvT3vkK.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

od 10k odejmujesz 1,2k ZUS i około 1,9k US jeśli masz podatek liniowy 19%, także ten.. 6,9k zostaje

@swierzynka: Ja doskonale wiem, jak to działa. Chodziło mi o samo wyrażenie "oferty od 10k netto", które nie znaczy absolutnie nic, bo czym innym jest 10k netto na B2B (nawet nie można liczyć tak, jak napisałeś, bo niektórzy będą płacić 1.2k ZUS, a inni 500 zł), a czym innym 10k netto na
  • Odpowiedz
@nachteil: w branży IT bardzo popularne jest B2B, ale czy to się rzeczywiście bardziej opłaca? mając 10k brutto na UoP zostaje netto około 7k + płatne wolne około 20dni, w przypadku B2B masz niewiele więcej lub podobnie i bardzo często nie ma płatnego wolnego, jak zafundujesz sobie wakacje 2 tygodnoiowe to jesteś w plecy 5k.
  • Odpowiedz
@swierzynka: na UOP przy 10k brutto i 80% wynagrodzenia z 50% kosztów przychodu masz ~7600 netto. Ale koszt pracodawcy to 12k. Więc generalnie na B2B można negocjować lepsze warunki kwoty netto na f-vat niż brutto UOP.

Normalne jest, że na B2B też są płatne urlopy.
Dodatkowo możesz sobie trochę rzeczy wrzucić w koszta, co finalnie skutkuje "rabatem" ~20%.
Auto w leasing? kilka stówek w kieszeni. Paliwo tańsze,
  • Odpowiedz
@swierzynka: Dlatego trzeba to dokładnie przeliczyć dla swojego konkretnego przypadku, uwzględniając mnóstwo czynników i negocjując warunki umowy. Przykład: 16k brutto na UoP (rozliczenie bez małżonka, standardowe KUP) to 130k rocznie, czyli średnio 10.8k na rękę miesięcznie. Koszt pracodawcy to 220k rocznie, czyli 18.3k miesięcznie. Gdyby zrobić z tego B2B na 18k netto miesięcznie, to (przy "małym" ZUSie) na rękę wychodzi 14.6k miesięcznie. I tu zaczynają się schody - są firmy,
  • Odpowiedz
Auto w leasing? kilka stówek w kieszeni. Paliwo tańsze, mieszkanie...

@DILERIUM: Z mieszkaniem to jest różnie. Musisz mieć zgodę właściciela jeżeli wynajmujesz a i tak musisz podać w % ilość miejsca jaką na to przeznaczasz.
  • Odpowiedz
@rskk: masz rację. Ale potencjalnie można oszczędzić, nie każdego to dotyczy.
Nie wiem, jak teraz, ale kiedyś były jakieś cyrki z domami opalanymi wunglem. Tzn osoba prywatna nie płaci akcyzy, ale firma już tak, więc jeśli miało się dom i część wrzucało w koszta, to za wungiel, który służy do ogrzania części firmowej trzeba zapłacić akcyzę, a za resztę nie xD
  • Odpowiedz