Wpis z mikrobloga

@GotoFinal
Bardzo fajny artykuł popełniłeś https://blog.gotofinal.com/java/benchmark/performance/2017/07/09/performance-of-java-1.html

Ale co do 3. Checking if number is odd tutaj aż mi się trochę nie chce wierzyć że kompilator nie robi tutaj optymalizacji... No ale wierzę na słowo bo raczej sie postarałeś żeby test był rzetelny - więc moje pytanie brzmi - dlaczego nie ma tutaj optymalizacji modulo z automatu?

#programowanie #java #kiciochpyta
  • 4
@b0lec: dlaczego nie robi, to nie powiem, ale sam się zdziwiłem jak odkryłem że tego nie robi :P
Możliwe że to przez to że w javie nie ma "modulo" tylko operator reszty z dzielenia, a różnica jest taka że daje wtedy inny wynik dla liczb ujemnych.
Z tym że przy użyciu x % 2 nie ma to znaczenia, no ale widocznie nie mają optymalizacji dla takich pojedynczych przypadków, nic na to
@b0lec: @GotoFinal
A i jeszcze jedno myślałeś może nad jakimś repo do twoich przykładów? Bo to jest part 1 - planujesz następne części kodu może nie będzie super dużo ale jednak fajnie by było sobie to pobrać i porównać z twoimi wynikami. :-) O i możesz też wspomnieć na jakim sprzęcie testujesz - może to nie jest super istotna informacja niemniej jednak przydatna.