Wpis z mikrobloga

Kontynuacja mojego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/21878669/motoryzacja-motomirko-mircy-jakiego-sensownego-aut/

Sprzedałem lagune (sprzedaż trwała godzine byłem w szoku bo myslalem, ze bede bujac sie z tym dobry miesiac),
Kupilem kolejnego Opla Corse B (z działającą klimą) i no miało wystarczyć na dojazdy i tłuczenie po miescie, auto po znajomych, sprawdzane na diagnostyce itd. Po jakimś czasie jebła UPG i coś tam. Mechanik stwierdził, że nie opłaca się tego robić bo silnik i zaczął palić olej i brać płyn chłodniczy - lepiej wymień. Wymieniłem se sam ten silnik na taki z auta z niemiec z przebiegiem 120k km, wymieniałem to mase czasu - po 5 k km uwaliła się śruba w głowicy...

Udało się to sprzedać, teraz mam wrażenie że jak kupie rower z decathlonu to po tygodniu pęknie rama,
Szukam auta do 5k, tylko benzyna, koniecznie z klimą, przebieg, rocznik bez znaczenia byle zadbane, najlepiej kombi.
Liczę się z wkładem poczatkowym ~1500 zł typu rozrządu oleje, tulejki itd.

Możecie coś polecić? A może akurat checie coś sprzedać? :D
Rozglądam się za Laguną I PH2 kombi, lub focusem mk1 w kombiku - 1,6 1,8 lub 2,0 - może ktoś to ujeżdżał i powie na co patrzeć? Blacharkę umiem sobie sprawdzić/zrobić/ polakierować a z pierdołami i tak jade na skp przed zakupem ale np silnik jak nie wali nie grzeje sie nie kopci to w moim przypadku nie ma żadnego znaczenia - tamte też nie dawały żadnych oznak :P

#motoryzacja #opel #renault #gorzkiezale
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rbn: przy UPG silnik bardzo często bierze olej i płyn, pytanie jak silnik się zachowywał przed usterką? Jeśli nie brał oleju to trzeba było zrobić tylko uszczelkę, a nie pchać się w koszta. Śruba w głowicy? W sensie gdzie? Rozumiem ta która trzyma głowice tak? Można było rozwiercić i wstawić heilcoila,
  • Odpowiedz
@akwajuk21:
Vectry B miałem dwie, w pewnym momencie w każdym egzemplarzu przychodzi taki moment ze leci tam wszystko na raz + ewentualnie jeszcze silnik (mialem i benzyne i diesla). Ten samochód dla mnie odpada również ze względu na padające kompresory i rozszczelniające się chłodnice klimatyzacji na potęge.

@vakir: Stary silnik oprócz upg zaczął bardzo źle pracować - przed upg brał dużo oleju, później jeszcze doszedł stuk z okolic miski olejowej.
  • Odpowiedz