Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #pracait #programowanie #java

Okej, zrobiłem jakiś czas temu prostego CRUDa w java se, w spring boot + thymeleaf + hibernate też, ale stanąłem w miejscu.

Mój gh https://github.com/dzksnpk

tl;dr

Co dalej? Nie chce mi się klepać kolejnych projektów dla siebie bo korpo i pracodawcy mają taki przesyt kandydatów że pewnie nawet nie wchodzą na tego githuba. Staże ciężko jakieś znaleźć, bo wymagają zwykle studentów, poza tym nie mam żadnych ciekawych źródeł albo kiepsko szukam.

Jestem samoukiem j.w. bez studiów i nie mam pojęcia gdzie mogę dalej szukać, siedzę głównie na pracuj.pl, infopraca.pl, 4programmers/praca, plus grupki facebookowe (ale tam ciężko cokolwiek złapać ciekawego). Bawić się w profile na goldenline czy linkedin bez doświadczenia i studiów?

Już zacząłem wchodzić na nofluffjobs, inne, ale też zero odzewu, myślałem nawet by przesiąść sie na frontend ale trochę średnio mi się to widzi po kilku miesiącach nauki javy. Ma ktoś jakieś pomysły/rady? Czy junior to teraz loteria?

Wydaje mi się że mam jakąś blokadę, nawet tutaj średnio mam ochotę pisać, bo zaraz zostanę objechany od góry do dołu bo [tutaj wstaw to do czego można się przyczepić].

Zderzam się ciągle ze ścianą i za bardzo nie wiem jak ten impas przełamać. Jest kwiecień, jak tak dalej pójdzie to zacznie się okres stażów wakacyjnych (też dla studentów).

Czuję się trochę jak idiota bo nie wiem czego mi brakuje, bo feedbacku z korpo brak, albo odrzucają moją aplikację z automatu, albo mam rozmowę z kobietą z HRu bo programiści nawet nie chcą się spotkać na rozmowę techniczną, na jednej rozmowie (ogłoszenie java) okazało się, że potrzebują gościa od C#, mówię spoko, rozmowa po angielsku poszła mi ok, potem miałem mieć rozmowę z ich programistą, okazało się że jest zajęty (mimo że był umówiony ze mną xD), albo te testy, które idą średnio bo 3/4 tam to SQL.
Codlity to ledwo 30% miałem bo u mnie kiepsko into algorytmy, no ale też feedbacku tam brak.

Wiem, że przebranżowienie się nie jest łatwe, ale z drugiej strony chyba będzie teraz coraz trudniej?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzeksondzekson: Zrób jakis ciekawszy projekt, to naprawde wygląda jak follow up tutorialu. Jak Ci nie idzie SQL na kilku rozmowach z rzędu to moze pora na chwile refleksji i jednak zepniesz dupe by sie go nauczyc?

Co do codility to masz przeciez mnostwo stron jak codewars/project euler gdzie mozesz pocwiczyc, takie zadania maja wlasnie odsiac ludzi ktorzy albo nie znaja wystarczajaco dobrze jezyka albo maja problem z analitycznym mysleniem.

To
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: Nie wiem czy z tutoriali, to jest prosty CRUD w javie SE w linii komend ten pierwszy, a drugi to nauczyłem się z dokumentacją springa i poradnikami jak zrobić to samo w architekturze webowej.

@Anaris: Chciałbym dostać zjebę, dla mnie gościa któy jest samoukiem i próbuje wyjść z piwnicy brak feedbacku to najgorsza z możliwych rzecz.

@razornfs: Wszystko można zrobić w godzinę jak to umiesz
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson:

Wszystko można zrobić w godzinę jak to umiesz i siedzisz w tym długo, dla mnie to absurdalne stwierdzenie. Jak jesteś seniorem to zrobisz to co 10 juniorów i 5 razy szybciej, ale czy to znaczy że juniorzy są niepotrzebni?

nie zgadzam się
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: zrób jakiś większy projekt w technologii która Cię interesuje, jesli spring to np sklep internetowy, wirtualny dziekanat albo coś podobnego. Coś co jest na tyle rozbudowane żeby zajęło z miesiąc a nie dwie godziny
  • Odpowiedz
@biczek: mierność nad miernościami. Wszystko mierność. Takie niekonkretne komentarze były jednym z powodów, dla których odszedłem z pierwszej roboty.
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: Ostatni raz programowałem na studiach, ale zrób coś większego + staż (wakacyjny może?) Taki projekcik nie pokazuje Twoich umiejetnosci (a jak pokazuje to są słabe).
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: Okej, dla mnie to wszystko jest nowe, samej javy uczę się od początku roku dopiero a programowania od listopada. Mam mały projekcik na githubie i nie dostałem żadnego feedbacku. Co dalej z tym fantem zrobić?

@Anaris: Chciałbym brać co się da, póki co nigdzie mnie nie chcą.

@zarev: No to jak robią te łapanki, skoro ja dostaje negatywne komentarze, że w ogóle robię jakieś projekty,
  • Odpowiedz
Tymczasem ja chcę w końcu wyjść z piwnicy i zacząć pracować z ludźmi, bo mam bardzo małą motywację klepać coś dla siebie przez następny miesiąc.

@dzeksondzekson: to chyba sobie zły zawód wybrałeś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: niestety tak to wygląda. Możesz poszukać jakiejś znajomej firmy, zrób coś prostego dla nich, gratis. Nie przejmuj się brakiem odpowiedzi, wysyłaj CV dalej w międzyczasie ucząc się i powiększając swoje doświadczenie. Wraz z biegiem czasu Twoja wiedza będzie większa i może będziesz mógł próbować coś wyżej złapać.
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: napisz coś większego, i ambitniejszego. Nie wiem wypożyczalnie samochodów z jakimiś ciekawymi bajerami. Usuń to pierwsze repozytorium bez springa, bo jest brzydko napisane i tylko zniechęca. Testy, pisz testy do swoich apek. Poczytaj o wzorcach projektowych i używaj z głową w kodzie. Ogólnie musisz mieć na gicie projekt bardziej rozbudowany, w którym będzie widać, że coś umiesz. Ulepszaj i rozbudowuj projekt. Jeżeli czegoś nie da się zrobić, bo źle
  • Odpowiedz