Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #pracait #programowanie #java

Okej, zrobiłem jakiś czas temu prostego CRUDa w java se, w spring boot + thymeleaf + hibernate też, ale stanąłem w miejscu.

Mój gh https://github.com/dzksnpk

tl;dr

Co dalej? Nie chce mi się klepać kolejnych projektów dla siebie bo korpo i pracodawcy mają taki przesyt kandydatów że pewnie nawet nie wchodzą na tego githuba. Staże ciężko jakieś znaleźć, bo wymagają zwykle studentów, poza tym nie mam żadnych ciekawych źródeł albo kiepsko szukam.

Jestem samoukiem j.w. bez studiów i nie mam pojęcia gdzie mogę dalej szukać, siedzę głównie na pracuj.pl, infopraca.pl, 4programmers/praca, plus grupki facebookowe (ale tam ciężko cokolwiek złapać ciekawego). Bawić się w profile na goldenline czy linkedin bez doświadczenia i studiów?

Już zacząłem wchodzić na nofluffjobs, inne, ale też zero odzewu, myślałem nawet by przesiąść sie na frontend ale trochę średnio mi się to widzi po kilku miesiącach nauki javy. Ma ktoś jakieś pomysły/rady? Czy junior to teraz loteria?

Wydaje mi się że mam jakąś blokadę, nawet tutaj średnio mam ochotę pisać, bo zaraz zostanę objechany od góry do dołu bo [tutaj wstaw to do czego można się przyczepić].

Zderzam się ciągle ze ścianą i za bardzo nie wiem jak ten impas przełamać. Jest kwiecień, jak tak dalej pójdzie to zacznie się okres stażów wakacyjnych (też dla studentów).

Czuję się trochę jak idiota bo nie wiem czego mi brakuje, bo feedbacku z korpo brak, albo odrzucają moją aplikację z automatu, albo mam rozmowę z kobietą z HRu bo programiści nawet nie chcą się spotkać na rozmowę techniczną, na jednej rozmowie (ogłoszenie java) okazało się, że potrzebują gościa od C#, mówię spoko, rozmowa po angielsku poszła mi ok, potem miałem mieć rozmowę z ich programistą, okazało się że jest zajęty (mimo że był umówiony ze mną xD), albo te testy, które idą średnio bo 3/4 tam to SQL.
Codlity to ledwo 30% miałem bo u mnie kiepsko into algorytmy, no ale też feedbacku tam brak.

Wiem, że przebranżowienie się nie jest łatwe, ale z drugiej strony chyba będzie teraz coraz trudniej?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Godziu73:

A kto powiedział, że mam być do końca życia klepaczem kodu? Jak ja nie cierpię takiego ograniczania się, na razie chcę po prostu poznać świat IT i poszukać w nim swojego miejsca. Backend jest dla mnie ciekawy bo lubię jak coś działa, ale kto wie czy nie przerzucę się na frontend kiedyś albo na inną dziedzinę, może odnajdę się w klepaniu gier albo aplikacji?

A może pracując nad jakimś
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: moja porada będzie taka, żebyś spróbował postawić się w roli pracodawcy. Postaram Ci się to unaocznić, wcielając się w rolę potencjalnego pracodawcy:
- po pierwsze Twój github zawiera dwa repozytoria, z czego jedno ma 4 klasy (nie licze thymeleaf), a druga jedną klasę (wybacz jeśli czegoś nie doszukałem). Czyli jak rozumiem ogarniasz podstawy spriga (ok, w wielu ofertach pracy Spring wyróżniny jest jako must-have w jakimś tam podstawowym stopniu), ogarniasz
  • Odpowiedz
@biczek: ale to Ty rzuciłeś tekst typu "to jest studencki kod". Nie mówię że nie ma w tym racji, tylko że to niczego nie wyjaśnia, więc może najwyżej spowodować frustrację. Tak było u mnie.
  • Odpowiedz
@radoslaw_rumian: O i taka wypowiedź jest dla mnie cenniejsza, niż 3/4 wpisów wyżej. Na podstawie tego mogę sobie ułożyć dzisiaj jakąś drogę i dopracować różne braki, dzięki że Ci się chciało tyle pisać, na pewno coś z tego wyciągnę.
Staram się nie być męczydupą, jako samouk praktycznie większość rzeczy sobie ogarniam ze stackoverflow i mało pytam innych, ale jak już pytam to gdy naprawdę utknę bo np. nie wiem czego
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: nie ma sprawy, cieszę się, że pomogłem ;)

Sam wiem, że samodzielna nauka jest ciężka. Co jakiś czas stajesz w punkcie w którym potrzebujesz kogoś, kto nakieruje Cię na odpowiednie tory i powie: teraz powinieneś ogarnąć to, to i to. Ja również stałem kilka miesięcy temu w tym punkcie w którym jesteś teraz Ty, też dostałem 'zrypę' ( ͡° ͜ʖ ͡°) na mirko, po moim
  • Odpowiedz
@radoslaw_rumian: No właśnie doszedłem do podobnego wniosku, ale wielu ludzi na mirko tak naprawdę nie chce Ci pomóc, jedynie chce się wywyższyć, bo zapomniał wół jak cielęciem był i przy okazji stygmatyzując Cię pozbawić chęci na jakikolwiek rozwój.

Ale z drugiej strony takie osoby pozwalają mi pamiętać, bym sam nie stał się kimś takim w przyszłości, bo to słabo wygląda i pokazuje jak takim ludziom brakuje umiejętności miękkich. Ale nie
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: Tak, to jest ta edycja. Aż sam sprawdziłem, bo faktycznie ta książka jest z 2008 :P ale nie ma trzeciej edycji więc tak, to jest ta książka.

Edit: co do reszty postu, to proponuję poszukać tutaj na mirko kilku użytkowników, którzy w zakresie programowania faktycznie udzielają rzetelnych i konstruktywnych odpowiedzi i śledzić ich wpisy. Ja raczej nie jestem jednym z nich (brak komercyjnego doświadczenia mnie dyskwalifikuje), ale kilku na
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: Czegoś nie rozumiem. Walnąłeś jedną crudowa appkę w życiu ( ? ) i oczekujesz, że robota sama się znajdzie?

albo te testy, które idą średnio bo 3/4 tam to SQL.

I nie rozumiem jakie to wytłumaczenie? Znanie SQLa to jest ABSOLUTNA
  • Odpowiedz
@alex-fortune: gratulacje, jesteś świetny i zajebisty, przyszedłeś sie tym pochwalić?
Nie każdy jest Tobą i przeszedł taka sama drogę co Ty, a jest to dość denerwujące bo to tak jakby podejść do biegacza ktory własnie przebiegł swoje pierwsze kilka kilometrów i powiedzieć - "no ja jak zaczynałem to juz biegałem dziesiątki i to jest podstawa a teraz to tylko maratony biegam. Idź przebiegnij jeszcze dychę. "3/4 z was brzmi jakby
  • Odpowiedz
: gratulacje, jesteś świetny i zajebisty, przyszedłeś sie tym pochwalić?

@dzeksondzekson: Nie, przyszedłem dać Ci kubełek zimnej wody, że jest N rzeczy które najprawdopodobniej robisz po prostu źle, zresztą, wymieniłem Ci je.

Nie każdy jest Tobą i przeszedł taka sama drogę co Ty, a jest to dość denerwujące bo to tak jakby podejść do biegacza ktory własnie przebiegł swoje pierwsze kilka kilometrów i powiedzieć - "no ja jak zaczynałem to juz
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Ale ja potrzebowałem motywacji i wskazówek, które dostałem od kolegi wyżej i chyba jego rada była dość wartościowa skoro dostał najwięcej plusów (komentarza "hehe z takim githubem nie dziwne, że nikt Cię nie chce" nie liczę, bo to tylko podcinanie skrzydeł).

Faktycznie, wymieniłeś mi N rzeczy które robię źle - SQL to podstawa naum się, n---------j projekty i bądź zajebisty na rozmowie (tak jakbyś wiedział jakimś cudem jak przebiegają
  • Odpowiedz
Jeśli nie masz nic do dodania wartościowego i tego co nie było wymienione wyżej to proszę wstrzymaj się następnym razem. Dzięki.

@dzeksondzekson: Co mogę powiedzieć. jeśli tak bardzo Cię boli to się nie będę wypowiadał ;) dałem Ci konkretne wskazówki, szkoda, że wyciągnąłeś z tego tylko doła motywacyjnego.
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Mi wystarczyło tylko to co napisał kolega wyżej, czyli w skrócie "coś tam umiesz, przeczytaj effective java, poducz się SQLa, potem testy jednostkowe" - z taką informacją wiem co mogę podszkolić i dopiero potem robić kolejne projekty.

A to co napisałeś brzmi jak: "rób zlecenia i projekty bo ja z-----------m i każdy musi z---------ć".
Widzisz różnice między podejściami? Jak jestem samoukiem to potrzebuje drogi i wskazówek a nie o-------u
  • Odpowiedz