Wpis z mikrobloga

Na przestaje mnie zadziwiać, że w polskich realiach mamy tak wysoki współczynnik dzietności, powyżej 1.0.
W kraju gdzie część prawicy najchętniej robiłaby kobietom procesy za poronienie i stygmatyzowała ich dzieci, gdyby te okazały się homoseksualistami.
Restrykcyjna polityka aborcyjna, marne zarobki, horendalne ceny nieruchomości, niepewność geopolityczna, rząd sypiący kasę emerytom i starzejące się społeczeństwo.
Do tego dochodzi powrót PiS’u do władzy w 2027 i speedrun Białorusi.
I mimo tego wszystkiego KAŻDA PARA ma nadal średnio jedno dziecko, niesamowite.
#demografia #polska #dzieci #polityka
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@joasiaasia: nie wyzywaj
@Wraczek mordziu to jest prosta kalkulacja dla mnie. Jeśli nic nie zrobimy to nic się nie zmieni. Czy to że w pałacu prezydenckim siedzi alfons ma sprawić że nie mam powiedzieć synowi że to jest złe? To oni są przyszłością i nadzieją na to że kiedyś będzie lepiej. Z fartem
  • Odpowiedz
@Wraczek: bo dzieci się ma, jak się chce je mieć - wtedy otoczenie nie ma znaczenia. Jak się wszystko zawali to zawsze można wyjechać za granicę

• Odpowiedz
  • 12
@K-S-: Może dlatego że to koalicja zrzeszająca ludzi o różnych podglądach na niektóre kwestie?
Platforma przecież popiera aborcje. A w innych sprawach no cóż, postulowanie większych zmian oznacza przegrane wybory, bo PiS tak rozleniwił ludzi¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
W kraju gdzie część prawicy najchętniej robiłaby kobietom procesy za poronienie i stygmatyzowała ich dzieci, gdyby te okazały się homoseksualistami.

Restrykcyjna polityka aborcyjna, marne zarobki, horendalne ceny nieruchomości, niepewność geopolityczna, rząd sypiący kasę emerytom i starzejące się społeczeństwo.

lewackie urojenia

@MazurskiSmak: co z wymienionych niby jest urojeniem???
  • Odpowiedz
@Wraczek: ja podziwiam ludzi, którzy widzą sytuację Polski i decydują się tworzyć potomstwo. Tak, wiem - jesteśmy super krajem z najlepszą sytuacją w naszej historii. To prawda na teraz. Dzieciaki które teraz rosną i dojrzewają są skazane na życie w Emerytolandzie i będą świadkami Pajeetyzacji tego narodu. Mi by było wstyd wciągać potomka wiedząc jaka jest perspektywa tego kraju i narodu XD
  • Odpowiedz
  • 10
bo dzieci się ma, jak się chce je mieć - wtedy otoczenie nie ma znaczenia. Jak się wszystko zawali to zawsze można wyjechać za granicę

@Ranger: znam pary, które na dzieci decydowaly się po kupnie mieszkania. Im później kupiły, tym później miały dzieci, a im później ma się dzieci tym statystycznie ma się ich mniej. Po prostu. Płodność i energia z wiekiem spada.
  • Odpowiedz
idol nierób Kapela mógł wziąć siano z twojej kieszeni

@Fushnikov: Kapela przekracza maksymalne zarobki do dopłat. Za to naczelni propagandysci jak braun ciagnacy kase czy to z podatkow z sejmu czy z europarlamentu, czy stanowski ktory dostawal hajs od orlenu kiedy mnie kosili po >8zl za paliwo? Sky is the limit.
  • Odpowiedz