Wpis z mikrobloga

#rocksmith #gitara #60daychallenge #gitaraelektryczna

Dzień pierwszy za mna! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Palce bolą jak cholera, ale radocha nieziemska. Jak każdy początkujący mam problemy z trafianiem w odpowiednie progi oraz struny no ale idzie ku lepszemu. Moim kawałkiem do nauki póki co jest Every Breath You Take i dochodzę do około 50% trudności.

Moje sztywne paluchy nie pozwalają mi narazie na więcej i gdy mam trzymać wskazujący na E5, serdeczny na A7 i mały na D9 a potem jeszcze szybko przesuwać po gryfie to jest dramat :D

Aż sam jestem ciekaw efektu za 59 dni ( ͡ ͜ʖ ͡)

klik34 - #rocksmith #gitara #60daychallenge #gitaraelektryczna

Dzień pierwszy za m...

źródło: comment_9lwDGN63mM8ccp877xzvJKdPTvWGJGxC.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klik34: od tego jest bramka szumów i eq, ryju. Z resztą, bądź mężczyzną. Przestrój się niżej, na początek nie wariuj, bo Ci łoniaki zedrze - pół tonu w dół. Potem systematycznie, aż zjedziesz do standard C. Polecam, o ile możesz, w stroiku zmienić częstotliwość dźwięku A, do którego się stroi z 440 Hz na 432. Wysrasz jelita z ekstazy.
  • Odpowiedz
  • 0
@MarianKolasa: Próbowałem każdej po koleji mam jednak problem ze struną E np w kaczuchach muszę trzymać próg 1 by strzelić w kaczkę na E2 a sam stroik pokazuje ze struna jest dobrze nastrojona. Czasem działa dobrze a czasem jest p----c przez te chrupanie :D Jutro odpalę streama jak mój PC to wytrzyma, wiec bedzie materiał wideo z tym strzelaniem.
  • Odpowiedz
@skurvodaktyl: od razu na start polecasz gościowi przestarać gitarę? xD nie każdy jest kucem, poza tym on gra w grę która z góry ustala ci jak masz grać (a jak trzeba przestroić to i to każe zrobić)
  • Odpowiedz
@klik34 dzieki za zawolanie, czekalem z niecierpliwoscia kiedy zaczniesz. Jak dlugi byl pierwszy trening? Slyszalem o tym ze na tym kablu sa szumy, mozliwe ze tylkk musisz sie pobawic eq w kompie ale widzialem rowniez ze twoja gitara ma pojedyncze przetworniki a one z natury szumia. A tak pozatym to "lataj" palcami po gryfie w wolnym czasie to szybciej ci sie palce przystosuja
  • Odpowiedz
@AshesOfTheSun: Ciężko nazwać to pierwszym treningiem skoro gitarę mam od wtorku i bawiłem się na Yousician ale sam licznik wbudowany w Rocksmith twierdzi że w grze spędziłem 1 h 49 minut i nie wlicza w to menu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A za wiosło chwytaj. Całe życie chciałem się nauczyć ale zawsze rodzice niszczyli marzenia :D Teraz nawyżej wspólokatorzy mnie wyniosą z piecem do garażu
  • Odpowiedz
@klik34 nie wiem jak to jest z cwiczeniem na poczatku poki palce ci sie nie przyzwyczaja ale pozniej takie codzienne 1,5 godziny to jest ideolo, ja ogolnie sam sie nauczylem grac i na poczatku szalalem za bardzo i mialem mocno palce zjechanexD bolalo rowno
  • Odpowiedz
@AshesOfTheSun: Wejście w piecu mam ale i tak na ten czas pewnie Rocksmith dostaje, a co do bólu palców - zawsze mogło być gorzej. Jest to jakiś dyskomfort ale tragedii też nie ma ;) Na pewno nie zniechęca do dalszych ćwiczeń. Od wtorku i tak jest progress niezły bo początkowy riff z Crazy Train w miarę ogarniam gdzie dnia pierwszego było to niemożliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@klik34 o kurde to niezle bo fajny kawalek to jest tak wogole to ten rocksmith to uczy cue konkretnych kawalkow czy np masz na poczatku cwiczenia na gryfie i po ilus minutach gra stwierdza ze mozesz sie czegos uczyc?
  • Odpowiedz
  • 1
@AshesOfTheSun: Masz lekcje i to cholernie rozwinięte od przypinania paska i trzymania kostki do zaawansowanych jak finger tapping.

Ale same granie piosenek można zacząć od zera. Każdy kawałek podzielony jest na sekcje i jak rocksmith stwierdzi ze idzie ci dobrze to dołoży ci nut i analogicznie jak słabo to odbierze. I tak aż do pełnego utworu.

Najlepiej obejrzyj recenzje Archona i wszystko będziesz wiedzieć.
klik34 - @AshesOfTheSun: Masz lekcje i to cholernie rozwinięte od przypinania paska i...
  • Odpowiedz
@MarianKolasa: @klik34:
Jaka ta gra ma REALNE wymagania? Chciałbym trochę odświeżyć hobby i pograć coś znowu, ale mam tylko lapka z i5 Sandy Bridge, 8GB ram i tylko zintegrowana grafika i nie wiem jak to będzie chodzić, a nie chce kupować kabla i gry w ciemno :C
  • Odpowiedz