Wpis z mikrobloga

Musze zrobić małą rewizję sprzętu, przede wszystkim wymienić procesor i płytę bo mój i7 trzeciej generacji już nie daje rady w niektórych zastosowaniach (co jest zabawne, bo robię od lat praktycznie to samo - ale to inny temat).

Jak wygląda sprawa procesorów Core obecnie? Czy można się spodziewać w najbliższych tygodniach jakiejś premiery?
Póki co celuję w i7-6850K, ale to już chyba procesor sprzed dwóch generacji. No i totalnie nie wiem… Poszukuję procesora Intel do 3000 zł. Czym powinienem się zainteresować? Zastosowania profesjonalne - głównie aplikacje graficzne 2D i edycja filmów.

#pcmasterrace #komputery
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dGustator: Przecież 6850k nie ma dużo lepszego wyniku w psie od ryzena. Jak chcesz czysto pod photoshopa to wygląda na to, że najlepiej 7700k. Ogólnie aplikacje adobe, jeśli nie liczyć samego renderingu to wolą mniej rdzeni i wyższe taktowania.
  • Odpowiedz
@dGustator: Co do płyt to nie licz na mnie, ja też zabieram się za składanie pc pod adobe pierwszy raz od wielu lat. Z tym, że na płycie nie zamierzam oszczędzać i wziąć coś za 900zł (jeśli zdecyduje sie na 1151). Inną kwestią jest to, czy 7700k dalej będzie sobie radził z otwartymi 50 zdjęciami w ACR, kilkanaście kart w chrome i czymś jeszcze w tle. Może się okazać, że
  • Odpowiedz
@FlameVinci: ja od zawsze używam Asrocka i nigdy nie miałem problemów, więc teraz też go wybiorę. Ale z płytami głownymi to chyba jest więcej problemów niż z procesorami kartami, bo w sumie nie ma tutaj konkretów oprócz chipsetu i trudno porównywać je bezpośrednio
  • Odpowiedz
@FlameVinci: wysłałem im maila, dzięki za informację.

Chłodzenie kupiłem jakieś wodne Corsair, ale to razem z pamięcią kupiłem na Allegro, bo na Morelach dostawa RAM będzie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.
  • Odpowiedz
@FlameVinci: dobre chłodzenie powietrzem jest wystarczające, może być ciche, wybór masz ogromny wszystko kwestia ile jest miejsca w obudowie i jak bardzo cicho ma być, no i budżet.
Co do płyt to właśnie w asusa bym celował jeśli chodzi o niezawodność, co jak co ale zawsze są w czołówce płyt do OC, rekordy są w większości na ich płytach, posiadają zabezpieczenia wszystkich zainstalowanych podzespołów i samej płyty przed przepięciami, a
  • Odpowiedz