Wpis z mikrobloga

#excel #access #programowanie

Hej Mirki,

Przychodzę do Was z pomocą, bo tak naprawdę nie mam nikogo innego o to poprosić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałbym przygotować zestawienie w Excelu które mogłoby pokazywać mi wszystkie zmiany w obrębie prowadzonych przeze mnie danych.

W załączeniu zrzut na którym mniej więcej chciałbym pracować - i w taki tez sposób porządkować sobie dane.
Jeżeli zmieniaøby się data w piątkowym pliku względem poniedziałku chciałbym otrzymywać komunikat o tym
jeżeli zmieni się ilość chciałbym wiedzieć czy jest zwiększona czy zmniejszona

Na razie zrobilem to w formie tabel przestawnych, ale w momencie większej liczby danych sie w tym zgubie
Myślałem nad Accessem, ale już sam nie wiem
Jest ktoś kto byłby mnie w stanie choc trochę nakierować ?
Dziekuje
a.....9 - #excel #access #programowanie

Hej Mirki,

Przychodzę do Was z pomocą, ...

źródło: comment_rcmmSDGedFTPI3SBGxILQADycFSjzu03.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale w momencie większej liczby danych się w tym zgubie

Ile tych danych jest, ma być?

Jeżeli zmieniaøby się data w piątkowym pliku względem poniedziałku

W jaki sposób powstają te pliki, czemu są osobne pliki dla każdego dnia?
  • Odpowiedz
@brak_nicku: No w jednym pliku około 300-400 wierszy.
Pliki są osobne, generowane raz w tygodniu a nie mam żadnego pomysłu na ten moment jak do tego podejść.
Żadne z znanych mi funkcji, nawet zagnieżdżone się nie przydadzą.
  • Odpowiedz
@absynt9: ze zrzutu ekranu nie wynika w jaki sposób te dane ze sobą łączysz - dla jednego numeru dokumentu jest kilka wpisów z różnymi datami i ilościami, jak to potem porównujesz? Po numerze wiersza?

300-400 wierszy x5-6 nie wymaga specjalnego silnika bazy danych do obróbki, tylko nadal nie wiadomo co chcesz zamienić na co.
  • Odpowiedz
@brak_nicku: Chcialbym widziec po prostu w kolejnych tygodniach jaki zmiany zaszøy wzgledem poprzedniego bazowego pliku.
Jeżeli dzisiaj mam 40 sztuk na date 28 lutego - a za tydzień w pliku zmienia sie ilość - chciałbym widzieć,ze to jest zwiększenie. Status walsnie mialby byc wyswietlany dla kazdego wpisu znajdujacego sie w obrebie dowolnego numeru dokumentu
  • Odpowiedz
@absynt9: ciezko zrozumiec co chcesz zrobic i jakie masz dane, ale moze wystarczy:

1. wez dane za tydzien1 i gdzies wklej, dostaw do nich kolumne opis i wpisz w niej "tydzien1"
2. zrob to samo dla danych z drugiego tygodnia - tylko tutaj opis to "tydzien2"
3. z polaczonych danych zeob tabele przestawna gdzie do wierszy wrzuc numery produktow a do kolumn wrzuc opis z numerem tygodnia
4. tydzien2 minus
  • Odpowiedz