@bialaowca: nie trzymałem się sztywno żadnego przepisu. Znajdz w Google pierwszy przepis na hummus i będzie ok ;) z dokonanych zmian to tylko to ze gotowałem ciecierzycę 20min zamiast godzinę bo już była miękka. Trzeba próbować ;)
@fuuYeah nie żebym był jakimś anty-wege, ale czy pasztet w definicji nie MUSI zawierać mięsa? To trochę wyglą jak hummus. W sumie to bym spróbował, ale "pasztet"?
@fuuYeah: nie no, bo napisałeś, że z soczewicy. Hummus bez tahini nie ma prawa bytu ( ͡º͜ʖ͡º) @Szarozielony: nie. Definicja nie jest mięsna. Poza tym nawet jakby była, to coś niemięsnego, co wygląda jak pasztet [np pieczony w foremce] ciężko byłoby nazwać inaczej. Wiesz, jak dla mnie jest potężna różnica pomiędzy kotletami czy pasztetami warzywnymi, a boczkiem z kokosa, selerybą, czy łososiem
@MiedzygalaktycznyMors: no akurat z tym nietolerowaniem glutenu, jeżeli ktoś nie ma celiakii to jest po prostu top kek , bo nie zawsze produkty, którymi się zastępuje gluten są lepsze czy zdrowsze. Nie wspominając o tym, że sam gluten to w sumie jakiś szkodliwy dla zdrowych ludzi nie jest.
@geuze: skoro już mnie wołasz i piszesz o glutenie to trzy sprawy - po pierwsze celiakia nie jest jedynym powodem, dla którego należy wykluczyć gluten z diety, po drugie produkty, którymi zastępuje się gluten są ścierwem takim samym jak wiele gotowców z marketu - brak glutenu nie czyni ich lepszym i jeśli ktoś pojmuje dietę glutenową przez pryzmat jedzenia glutenexów i innych gówien, to chyba nie do końca rozumie ideę
@geuze: ale przecież napisałam, że to nie tylko to. Powody? Sibo i wszystkie pokrewne, nietolarancja fodmap, choroby autoimmunologiczne - to masz takie minimum, z czym problem ma naprawdę sporo ludzi.
@geuze: wiem, chodzi o to, że wiele osób za koronny argument podaje takie gotowce, jakoby dieta bezglutenowa miała być przez nie mniej zdrowa. Tyle że nikt, kto chce jeść zdrowo
- z suszonymi pomidorami i papryką
- z pistacjami
Oba urywajo dupe
#gotujzwykopem
źródło: comment_3wtiPEvHesialI5tNNgWqgAbPf2JQAbe.jpg
Pobierz@fuuYeah: nie uwierzę dopóki nie zobaczę jak o---------z warchlaka
źródło: comment_4wjXrgY57dVBFuRqtM5LS8a7iOZdRlrY.jpg
Pobierzp.4. Na Wykopie niewskazane jest:
- niejedzenie mięsa
- nietolerowanie glutenu
- noszenie rurek
- używanie e-papierosów
@fuuYeah: prawilnie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
ino się zastanów czy to pasztet z soczewicy [bo nie wygląda] czy hummus ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Szarozielony: nie. Definicja nie jest mięsna. Poza tym nawet jakby była, to coś niemięsnego, co wygląda jak pasztet [np pieczony w foremce] ciężko byłoby nazwać inaczej. Wiesz, jak dla mnie jest potężna różnica pomiędzy kotletami czy pasztetami warzywnymi, a boczkiem z kokosa, selerybą, czy łososiem
@MiedzygalaktycznyMors: no akurat z tym nietolerowaniem glutenu, jeżeli ktoś nie ma celiakii to jest po prostu top kek , bo nie zawsze produkty, którymi się zastępuje gluten są lepsze czy zdrowsze. Nie wspominając o tym, że sam gluten to w sumie jakiś szkodliwy dla zdrowych ludzi nie jest.
@bialaowca: http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/best-basic-houmous-recipe/ - ten
@matra: no to oświeć mnie jakie to są powody?
@geuze: wiem, chodzi o to, że wiele osób za koronny argument podaje takie gotowce, jakoby dieta bezglutenowa miała być przez nie mniej zdrowa. Tyle że nikt, kto chce jeść zdrowo