Wpis z mikrobloga

@bialaowca: nie trzymałem się sztywno żadnego przepisu. Znajdz w Google pierwszy przepis na hummus i będzie ok ;) z dokonanych zmian to tylko to ze gotowałem ciecierzycę 20min zamiast godzinę bo już była miękka. Trzeba próbować ;)
@fuuYeah: nie no, bo napisałeś, że z soczewicy. Hummus bez tahini nie ma prawa bytu ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Szarozielony: nie. Definicja nie jest mięsna. Poza tym nawet jakby była, to coś niemięsnego, co wygląda jak pasztet [np pieczony w foremce] ciężko byłoby nazwać inaczej. Wiesz, jak dla mnie jest potężna różnica pomiędzy kotletami czy pasztetami warzywnymi, a boczkiem z kokosa, selerybą, czy łososiem z marchewki.
- nietolerowanie glutenu

@MiedzygalaktycznyMors: no akurat z tym nietolerowaniem glutenu, jeżeli ktoś nie ma celiakii to jest po prostu top kek , bo nie zawsze produkty, którymi się zastępuje gluten są lepsze czy zdrowsze. Nie wspominając o tym, że sam gluten to w sumie jakiś szkodliwy dla zdrowych ludzi nie jest.

@bialaowca: http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/best-basic-houmous-recipe/ - ten jest bardzo dobry

Polecam się nie cackać z gotowaniem ciecierzycy tylko kupić gotową w puszce.
@geuze: skoro już mnie wołasz i piszesz o glutenie to trzy sprawy - po pierwsze celiakia nie jest jedynym powodem, dla którego należy wykluczyć gluten z diety, po drugie produkty, którymi zastępuje się gluten są ścierwem takim samym jak wiele gotowców z marketu - brak glutenu nie czyni ich lepszym i jeśli ktoś pojmuje dietę glutenową przez pryzmat jedzenia glutenexów i innych gówien, to chyba nie do końca rozumie ideę porzucenia
@fuuYeah: możesz mieć rację, bo ja zawsze robię z ciecierzycy w puszce.

po pierwsze celiakia nie jest jedynym powodem, dla którego należy wykluczyć gluten z diety, po drugie produkty

@matra: no to oświeć mnie jakie to są powody? ( ͡º ͜ʖ͡º)

po drugie produkty, którymi zastępuje się gluten są ścierwem takim samym jak wiele gotowców z marketu

@matra: o tym właśnie wyżej pisałem.

ytanie
@geuze: ale przecież napisałam, że to nie tylko to. Powody? Sibo i wszystkie pokrewne, nietolarancja fodmap, choroby autoimmunologiczne - to masz takie minimum, z czym problem ma naprawdę sporo ludzi.

@matra: o tym właśnie wyżej pisałem.

@geuze: wiem, chodzi o to, że wiele osób za koronny argument podaje takie gotowce, jakoby dieta bezglutenowa miała być przez nie mniej zdrowa. Tyle że nikt, kto chce jeść zdrowo nie sięgnie po