Wpis z mikrobloga

@skitteles: Przeciez moin uzywa sie przez caly dzien, z Morgen ci sie pomylilo.
@Volki: Moin moin mozesz przez caly dzien uzywac.

@Okcydent: @Docx: taka ciekawostka, jak powiesz "moin moin" to znaczy, ze chcesz rozpoczac konwersacje, a jak powiesz "moin" to znaczy, ze nie masz czasu i tylko chcesz sie przywitac.
  • Odpowiedz
nie ta godzina na moin :/ :P

To zależy.

@Volki: Mozliwe, ze o co innego ci chodzilo, ale z konwersacji nie wynikalo to jednoznacznie.

Tak czy inaczej wyjasnione, mozna sie rozejsc:)
  • Odpowiedz
  • 0
@miki4ever Powiedziała nie ta godzina, więc odpisałem to zależy, bo gdy komuś np. 1 zmiana przechodzi przez dwa dni, to zamiast Moin może usłyszeć Morgen w pracy, nawet o 20:00.

Możliwe, że źle to ujmuję, tak że spoko.
  • Odpowiedz
@miki4ever
@Volki
No właśnie to też nie tak do konca ;)
Ogólnie to macie rację. Aczkolwiek tu gdzie mieszkam moin mówi się przeważnie w godzinach porannych.

Moin wird innerhalb des deutschen Sprachraumes
  • Odpowiedz
@miki4ever
@Volki
Wyżej jest opis z wiki
To że morgen mówi się na trzeciej zmianie to wiem ;) Ogólnie to chyba nawet oficjalnie tak jest ze po północy już się nie mówi guten abend tylko morgen ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@miki4ever Jakie wymienne? O czym ty piszesz? Są typy, którzy mówią Moin, albo Morgen. Jeden powie tak, a drugi tak. Znowu przypisujesz mi coś czego nie powiedziałem. Proszę, nie komentuj już moich słów.

@skitteles Co land, to obyczaj ;)
  • Odpowiedz
@Volki bo jemu chodziło oto że to "nie jest wymienne z morgen" tylko można też powiedzieć moin zamiast guten tag na przykład.
Chociaż ja się z tym nie spotykam.
Mieszkam mniej więcej w sercu Ruhrgebiet i tutaj moin używa się rano... chyba że ktoś sobie heheszki robi ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@skitteles Tylko, że ja nie pisałem, że to są wymienne słowa. Chodziło, że jeden będzie tak mówić, a drugi inaczej.

"To zależy" odnosi się do pracy, bo wtedy to nawet Morgen można usłyszeć, mimo że to nie ta godzina.

Ale dobra, nie będę się o jakąś głupią formułkę na przywitanie spierać.
  • Odpowiedz
miki ledwo co B1 skonczyl i sie tu za znawce uważa :P

@skitteles: Nie uwazam, zebym byl na poziomie B1, ale akurat o moin moin mialem dlugie rozmowy, bo na poczatku nie moglem kompletnie zrozumiec o co tu chodzi, dlaczego niektorzy mowia to dwa razy, dlaczego niektorzy raz i dlaczego slysze to wieczorem:)
  • Odpowiedz