Aktywne Wpisy

Larsberg +34
Redaktorzyna namawia by zostać niewolnikiem systemu xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent

derekperek122 +279
Czy byłby ktoś chętny na obserwowanie #alfabetgieldowy ?
Wpadłem na pomysł, gdzie co miesiąc będę wybierał spółkę, bez żadnej analizy i wrzucał nią 500-100zł - oczywiście idąc alfabetycznie od A do Z.
Jedyne czym będę się sugerował to nazwa oraz czy mi się podoba logo i tyle.
Jestem ciekaw czy takim sposobem wyjdę lepiej na plus niż rozsądne inwestowanie rok do roku.
Projekt planuję co najmniej na wypełnienie całego alfabetu,
Wpadłem na pomysł, gdzie co miesiąc będę wybierał spółkę, bez żadnej analizy i wrzucał nią 500-100zł - oczywiście idąc alfabetycznie od A do Z.
Jedyne czym będę się sugerował to nazwa oraz czy mi się podoba logo i tyle.
Jestem ciekaw czy takim sposobem wyjdę lepiej na plus niż rozsądne inwestowanie rok do roku.
Projekt planuję co najmniej na wypełnienie całego alfabetu,

@Volki: Moin moin mozesz przez caly dzien uzywac.
@Okcydent: @Docx: taka ciekawostka, jak powiesz "moin moin" to znaczy, ze chcesz rozpoczac konwersacje, a jak powiesz "moin" to znaczy, ze nie masz czasu i tylko chcesz sie przywitac.
@Volki: Mozliwe, ze o co innego ci chodzilo, ale z konwersacji nie wynikalo to jednoznacznie.
Tak czy inaczej wyjasnione, mozna sie rozejsc:)
Możliwe, że źle to ujmuję, tak że spoko.
To tak jakbys napisal:
Zamiast czesc moze uslyszec dobry wieczor, nawet o 7 rano.
@Volki
No właśnie to też nie tak do konca ;)
Ogólnie to macie rację. Aczkolwiek tu gdzie mieszkam moin mówi się przeważnie w godzinach porannych.
Moin wird innerhalb des deutschen Sprachraumes
@Volki
Wyżej jest opis z wiki
To że morgen mówi się na trzeciej zmianie to wiem ;) Ogólnie to chyba nawet oficjalnie tak jest ze po północy już się nie mówi guten abend tylko morgen ;)
@skitteles Co land, to obyczaj ;)
Chociaż ja się z tym nie spotykam.
Mieszkam mniej więcej w sercu Ruhrgebiet i tutaj moin używa się rano... chyba że ktoś sobie heheszki robi ;)
"To zależy" odnosi się do pracy, bo wtedy to nawet Morgen można usłyszeć, mimo że to nie ta godzina.
Ale dobra, nie będę się o jakąś głupią formułkę na przywitanie spierać.
to miki ledwo co B1 skonczyl i sie tu za znawce uważa :P
czyżby północ Niemiec? :D
@skitteles: Nie uwazam, zebym byl na poziomie B1, ale akurat o moin moin mialem dlugie rozmowy, bo na poczatku nie moglem kompletnie zrozumiec o co tu chodzi, dlaczego niektorzy mowia to dwa razy, dlaczego niektorzy raz i dlaczego slysze to wieczorem:)