Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #praca

Czy nie macie wrażenia, że pojawiło się w różnych mediach mnóstwo artykułów sponsorowanych na temat bootcampów programistycznych? Czyżby rosła nam nowa bańka w #webdev?

Weźmy np. ten artykuł z GW (wiem, że źródło nielubiane, więc wrzucam screen).

Nie żebym miał coś do samorozwoju czy zmiany zawodu, jednakże jakoś nie widzę zwiększonej liczby reklam kursów na kucharza czy księgowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najciekawsze jest to, że stwierdzenia typu "Specjalistą od kodowania może zostać każdy" odnosi się do kursów frontendu, ewentualnie backendu. Kursów C#/.net czy C++ (których jest bardzo mało) jakoś to nie dotyczy (ciekawe dlaczego?) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co Wy myślicie na ten temat?
nihil_novi - #programowanie #it #praca

Czy nie macie wrażenia, że pojawiło się w r...

źródło: comment_ldYIqliYSAn36hb5DxdAU43XEQN3mPFk.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nihil_novi: @Julass: @Paladyn_lvl80:
Będzie trochę chaotycznie, bo nie wiem w sumie co napisać.

Robiłem bootcamp stacjonarny - 6 tygodni po 8h dziennie od pon do piątku we wro. W skrócie - nie żałuje, oceniam jakoś 7/10. Jedna uwaga - robiłem 6 tygodni w cenie 5, taka promocja była i to mnie trochę skusiło, potem cena podrosła adekwatnie już do 6 tygodni. Wybrałem frontend, mogłem wziąć też
  • Odpowiedz
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: Dzięki. Sam ostatnio rozmawiałem z kilkunastoma osobami które ukończyły taki bootcamp i wszystkie oceniły go bardzo dobrze i nikt nie żałował decyzji. Najbardziej oczywiście hejtują ten typ nauki programiści 15k którzy na oczy tego nie widzieli i sami uczyli się w piwnicy od 2 podstawówki :)
  • Odpowiedz
@Paladyn_lvl80: wiesz...z coders lab też się zrobiła masówka - w tylu miastach się pojawili. O innej szkole, która uczy javy(i andka) słyszałem, że certyfikat się dostaje za obecności przykładowo - jest na to wielki boom, więc ludzie chca na tym zarobić. Także zawsze warto weryfikować opinie i pozytywne i negatywne i szukać o tym informacji. A masz trochę racji, zawsze znajdzie się wyjadacz, który w przedszkolu kompilował cobola i zjadł
  • Odpowiedz
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: dokładnie, oni robią na tym niezły biznes ale gdyby nie było popytu na takie usługi to nic by nie zdziałali. Myślę że każdy powinien się zastanowić się jaki tryb nauki mu najbardziej odpowiada i na tym się skupić. Dla mnie te 5 czy 10 koła w perspektywie powiedzmy 10 lat to jest nic i jak to się mówi najlepsza inwestycja to inwestycja w siebie. Można uczyć się samemu z
  • Odpowiedz