Wpis z mikrobloga

@Reginald911: Ale dlaczego s---------a? Erdogan jest faktycznie demokratycznie wybranym prezydentem z dużym poparciem społecznym, większym niż przywódcy państw unijnych. Co kraj to obyczaj, oni akurat w taki sposób manifestują swój patriotyzm czy poparcie dla prezydenta, w Stanach robią to jeszcze inaczej, tak samo w Wielkiej Brytanii czy innych państwach.

Nie określałbym od razu tego s-----------m mimo, iż wygląda to kiczowato.
  • Odpowiedz
@Reginald911: Bo mają silną tożsamość narodową.

Nie można patrzeć na Turków, czy na inne bliskowschodnie narody przez pryzmat europejski. Problem z integracją to w dużym stopniu problem braku pomysłu na ich integracje ze strony państw przyjmujących. W USA wiele narodów obnosi się ze swoją tożsamością narodową i to od lat przy okazji świetnie integrując się ze społeczeństwem i amerykańskimi zwyczajami. Dzisiaj czasy się zmieniły a państwa stały się zbyt miękkie
  • Odpowiedz
@Frank_Costello: temat Usa można by zacząć od tego kim naprawdę są Amerykanie..

@Olbor: co do Ataturka to z niego akurat mogą być dumni,a co widzą w Erdoganie tego nie mogę naprawdę pojąć,jest kompletnym przeciwieństwem Mustafy i wręcz niszczy yo co on pozostawił po sobie
  • Odpowiedz
@Reginald911: Ataturk święty nie był też, ale faktycznie pchnął Turcję mocno do przodu. A co widzą..... hmmm temat jest skomplikowany. Pogadasz sobie ze statystycznym mieszkańcem Izmiru lub nowoczesnej dzielnicy Stambułu, to nazwie go idiotą, faszystą kłamcą. Pogadasz z handlarzem na bazarze albo kimś z wioski z głębi kraju, to powie, że przywraca należne miejsce religii muzułmańskiej, pchnie kraj do przodu i tworzy nową Turcję. Ogólnie poparcie będzie mu spadać, bo
  • Odpowiedz
@Olbor: przeraża mnie co się dzieje bliżej nas tj. w niemczech jak już powyżej napisałem że jest masa tureckich nacjonalistów co widać na uliach,duża część Turków ma na samochodach naklejkę z autografem Ataturka a co gorsze zaczynam zauważać że coniektórzy mają to samo lecz z podpisem Erdogana..Ale còż,czas pokaże,za jakieś 50-70 lat niemcy nie będą już niemcami a Europejską Republiką Turekcą..
  • Odpowiedz