#linux #mint #windows #windows8 #windows81 #komputery TIL: wyłączenie wi-fi spod Minta zdaje się powodować „trwałe” (jakby za pomocą fizycznego wyłącznika) wyłączenie wi-fi także pod zainstalowanym obok niego Windowsem 8.1. Znalezienie przyczyny niedziałającego pod Windowsem wi-fi kosztowało mnie tylko 2,5 godziny, które objęły między innymi aktualizację BIOS-u i przywracanie GRUB-a.
@drag_op: Po aktualizacji BIOS-u bootował automatycznie Windows. Może dlatego, że zrobiłem to z poziomu systemu za pomocą programu .exe ściągniętego ze strony Lenovo, a nie bezpośrednio z BIOS-u.
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: bootował ci windowsa bo ustawienia bios-u/uefi się zresetowały i uefi pierwsze co znalazło na dysku to był pewnie windows. A wystarczyło tylko kolejność bootowania zmienić pewnie w uefi.
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Wut, "aktualizacja biosu" nie powinna w ogóle mieć dostępu do dysku. Ewetualnie może jakiś secure boot się włączył czy coś.
TIL: wyłączenie wi-fi spod Minta zdaje się powodować „trwałe” (jakby za pomocą fizycznego wyłącznika) wyłączenie wi-fi także pod zainstalowanym obok niego Windowsem 8.1. Znalezienie przyczyny niedziałającego pod Windowsem wi-fi kosztowało mnie tylko 2,5 godziny, które objęły między innymi aktualizację BIOS-u i przywracanie GRUB-a.