Wpis z mikrobloga

@chanelzeg: Wydatki na 500+ to 5,9% zaplanowanych wydatków budżetowych na 2017 rok. Zakładając, że każdy Polak płaci proporcjonalnie tyle samo na poszczególne działki, to aby 500 szło na program 500+ to trzeba płacić 8474 złotych podatków miesięcznie. To przy założeniu tejże kwoty 500 złotych. Wiele osób pobiera 500+ na dwójkę czy trójkę dzieci i to będzie wielokrotność tych 8,5k podatków miesięcznie.

Jeżeli ktoś wpłaca 3k podatków miesięcznie to na program
  • Odpowiedz
@BongoBong: To tak nie działa słonko. Jeżeli np. PiS podwyższa podatki na sproawdzane samochody i np. drożeje transport żwyności to teoretycznie ten kupujący nie płaci więcej podatków, ale praktycznie to on właśnie ostatecznie zapłaci za to kupując pomidora, podczas gdy podatek zaniesie do urzedu przedsiębiorca i będzie liczony jako zapłacony przez przedsiębiorce. W ten sposób podatki potrafią się nakładać nawet kilkadziesiąt razy na 1 towar.
  • Odpowiedz
@Kapitalis: Nie, jesteśmy względem siebie ograniczeni, a to nie to samo co bycie niewolnikiem. To że nie mogę nasrać tam gdzie mam ochotę tylko nie mogę na Twojej wycieraczce to jest oczywiście zniewolenie i odebranie mi wolności, jednak w sytuacji w jakiej się znajdujemy, to jest potrzebne. Powtarzam, w dzungli rób co chcesz, ale jak mieszkasz między nami to obowiązuje Cie istniejąca polityka.
  • Odpowiedz