@Generau-armii-progresywnej: Kto powiedział, że nie można poprawić swojego bytu materialnego pozyczką z Prowidenta? Można, 20 minut i już jedziesz po nową plazmę. jaka to wspaniała instytucja ten Prowident.
@Generau-armii-progresywnej: ubóstwo to zazwyczaj kwestia mentalności i chorób cywilizacyjnych w pewnych grupach społecznych (alkoholizm itp.). Można pompować kasę co chwilowo poprawia wskaźniki, ale czy długofalowo coś to da? Pewnie tak, ale więcej na pewno dałaby inwestycja w rozwój intelektualny tych dzieci zamiast dolewania piwa do szklanki.
@chanelzeg: Jak to się stanie i komu oddadzą? Jeśli samotna niepracująca matka z dzieckiem ma świadczenie mops i 500plus czyli jest beneficjentem netto. A ja mam jedno dziecko i płace wysokie podatki i jestem płatnikiem netto na 500+, to kiedy mogę się spodziewać, że samotna matka z dzieckiem mi to odda? Czy odda państwu niepracując? Komornik przyjdzie czy jak odda?
@Generau-armii-progresywnej: Żaden komornik nie przyjdzie. Zapłaci to w podatkach ona i potem jej dzieci, szczególnie jeżeli dzieci wyjdą kiedykolwiek z nędzy i zaczną pracować chociaż za minimalną krajową. Bogaci w żadnym kraju nie płaca podatków, w Polsce też.
@chanelzeg: Niepracująca samotka matka w najbliższym czasie nie zapłąci nic, będzie beneficjentką netto. Jak pójdzie do gównopracy po latach i zarobi 1500zł netto płacąc podatki to jednocześnie w podatkach zapłaci za ubezpieczenia społeczne, drogi, policję, wojsko itd i jeszcze odda wcześniejsze dochody z 500+? Wszystko to z kilkuset złotych podatu? Ty tak serio? O redystrybucji słyszałeś?
Nie kompromituj się więcej. W Polsce niepracujący również płacą podatki.
@chanelzeg: Samotna niepracująca matka dostaje z mopsu 600 zł + 500plus więc ma dochód 1100. Zapłaci vaty i akcyzy z tego co otrzymała. W którym miejscu jest płatnikiem podatków z własnych pieniędzy, czy może tylko zwraca cześć tego co otrzymała z budżetu? Wiesz, że niektórzy są beneficjentami netto a niektórzy płatnikami netto do budżetu? Czy słyszałeś o czymś takim jak
System podatkowy działa tak, że jedni wpłacają do niego więcej, inni mniej. Są osoby i to niemało osób, które korzystają z 500+ wpłacając mniej w podatkach.
@Generau-armii-progresywnej: @BongoBong: Wy na prawdę zakładacie, że część beneficjentów tego rpgoramu, którzy nie uzyskuja absolutnie żadnego dochodu z pracy nigdy już nie będzie pracować, ani ich dzieci, ani wnuki i nigdy nie zaczną wpłacać do budżetu pieniędzy? Sami przyznajecie, że część beneficjentów programu do rasowe, pernamentne i wielopokoleniowe pasozyty? Wow, tego się nie spodziewałem.
@chanelzeg: Trochę sobie nadinterpretowałeś. No ale gdy grunt się pod nogami grząski robi, to część dyskutantów sobie po nadinterpretacje sięga. Nie wiem czy to permanentne zaciemnienie umysłu, czy tylko reakcja na trudną sytuację. ( ͡°͜ʖ͡°)
@chanelzeg: A kto powiedział, że każda pracująca osoba wpłaci do budżetu więcej niż 500 złotych miesięcznie/dziecko z tytułu samych wydatków budżetowych na 500+? Wygląda na to, że dla poprawy swojej argumentacji przyjąłeś sobie takie zabawne założenie.
@chanelzeg: Naprawdę ciężko zrozumieć czym jest redystrybucja? 17 lat pobierania 500zł x 12miesiecy w roku x dwoje dzieci = 200 000zł. Jakie podatki musiała by później płacić żeby oddać te pieniądze jednocześnie opłacając ubezpieczenia policje wojsko infrastrukturę itd? Nie rozumiesz że poza przypadkami że rzeczywiście pojdzie dopracy i bedzie zarabiać 20 000zł miesięcznie to inni płacąc podatki przekażą jej te pieniądze na dzieci?
@BongoBong: Oczywiście, że nie każda bo są pasożyty, które się pracą nie splamiły albo cwaniaczki co robią na czarno bo ten program takie postawy mocno premiuje i dodatkowo wynagradza. Jako społeczeństwo będzie tzreba wpłacić jednak więcej niż 500 zł na beneficjenta bo jest to pozyczone na oprocentowaną kasę u międzynarodowej finansjery, która zgłosi się po swoje.
@chanelzeg: Matko.... A kto zapłaci za jej bezpieczeńśtwo, jej szpital, jej chodnik i ulicę i tak dalej? Spoęłczeńśtwo za to zapłaci a ona skorzysta. Nie odda jednocześnie pieniedzy i nie bedzie utrzymywać państwa, nie ma nic za darmo.
Wystarczy zarabiać minimalną krajową by wpłacać więcej niż 500 zł w podatkach miesięcznie.
@chanelzeg: Widocznie zaciemnienie jest permanentne. Wydatki na 500+ to nie jedyne wydatki budżetowe, to tylko ich część. Poza tym mówisz o kwocie jaka przypada za jedno dziecko.
Po dwóch miesiącach rzeźby projekt ukończony :) wyleciało skrzydło, zawieszenie z obniżonego dziadostwa przywrócone do stanu fabrycznego, nowa folia i parę wizualnych rozkmin, których nie chce mi się wymieniać.
Ubóstwo relatywne ogółem wg Banku Światowego
Przed 500+ 18,7 proc.
Po 500+ 13,9 proc.
Zmiana: -26%
Ubóstwo relatywne dzieci wg Banku Światowego
Przed 500+ 28,1 proc.
Po 500+ 10,2 proc.
Zmiana: -64%
Źródło:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/500-biedni-polacy-zwolnienia-ubostwo,174,0,2216878.html
#4konserwy #neuropa #libertarianizm #korwin
Jeśli samotna niepracująca matka z dzieckiem ma świadczenie mops i 500plus czyli jest beneficjentem netto. A ja mam jedno dziecko i płace wysokie podatki i jestem płatnikiem netto na 500+, to kiedy mogę się spodziewać, że samotna matka z dzieckiem mi to odda? Czy odda państwu niepracując? Komornik przyjdzie czy jak odda?
@chanelzeg: Niepracująca samotka matka w najbliższym czasie nie zapłąci nic, będzie beneficjentką netto.
Jak pójdzie do gównopracy po latach i zarobi 1500zł netto płacąc podatki to jednocześnie w podatkach zapłaci za ubezpieczenia społeczne, drogi, policję, wojsko itd i jeszcze odda wcześniejsze dochody z 500+? Wszystko to z kilkuset złotych podatu? Ty tak serio? O redystrybucji słyszałeś?
@chanelzeg: Samotna niepracująca matka dostaje z mopsu 600 zł + 500plus więc ma dochód 1100. Zapłaci vaty i akcyzy z tego co otrzymała. W którym miejscu jest płatnikiem podatków z własnych pieniędzy, czy może tylko zwraca cześć tego co otrzymała z budżetu?
Wiesz, że niektórzy są beneficjentami netto a niektórzy płatnikami netto do budżetu? Czy słyszałeś o czymś takim jak
System podatkowy działa tak, że jedni wpłacają do niego więcej, inni mniej. Są osoby i to niemało osób, które korzystają z 500+ wpłacając mniej w podatkach.
Naprawdę ciężko zrozumieć czym jest redystrybucja?
17 lat pobierania 500zł x 12miesiecy w roku x dwoje dzieci = 200 000zł.
Jakie podatki musiała by później płacić żeby oddać te pieniądze jednocześnie opłacając ubezpieczenia policje wojsko infrastrukturę itd? Nie rozumiesz że poza przypadkami że rzeczywiście pojdzie dopracy i bedzie zarabiać 20 000zł miesięcznie to inni płacąc podatki przekażą jej te pieniądze na dzieci?
A kto zapłaci za jej bezpieczeńśtwo, jej szpital, jej chodnik i ulicę i tak dalej? Spoęłczeńśtwo za to zapłaci a ona skorzysta. Nie odda jednocześnie pieniedzy i nie bedzie utrzymywać państwa, nie ma nic za darmo.
@chanelzeg: Widocznie zaciemnienie jest permanentne. Wydatki na 500+ to nie jedyne wydatki budżetowe, to tylko ich część. Poza tym mówisz o kwocie jaka przypada za jedno dziecko.