Wpis z mikrobloga

Miraski pytanie z działu #elektryka. Mam ja do zrobienia gniazdko w mieszkaniu tylko jakiś mistrz elektryk przede mną wszystkie 3 przewody zrobił tego samego koloru. Nie sądzę by był mostek bo reszta mieszkania powinna być zrobiona koszernie.
I teraz pytanie: jak zamontować gniazdko? Mam do dyspozycji zwykły chiński multimetr co to sprzedają za parę złotych wszędzie.
Napięcie sobie znajdę bo mogę złapać np. kaloryfer albo zero/bolec z drugiego gniazdka. Ale jak odróżnić to co powinno być na bolec a to co na anal czyli drugą dziurkę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bezpieczniki klapki więc jak to się tam zwie? Różnicówka? Myślałem o podpięciu żarówki. Jak złapię dobrze to będzie świecić a jak złapię napięcie i to co idzie na bolec to chyba korki wywali, nie? A wtedy klapkę podniosę i podłączę inną parę. Dobrze kombinuję?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@echelon_ fazę rozpoznasz po tym że pozostale między sobą będą miały napięcie około zera.

Natomiast czy masz różnicowke to poznasz po guziku test na nim. Jeśli nie ma guzika to zwykły bezpiecznik i nie wykryje on problemu z uziemieniem
  • Odpowiedz